Na het succes van het seminar ‘Factchecking en hoe er praktisch mee om te gaan’ organiseren LexisNexis en Vogin een vervolg over de verspreiding en gevolgen van nepnieuws.

Het seminar is op 28 november 2019 in Amsterdam en bedoeld voor professionals uit het brede veld van onderzoek en kennis- & informatie(technologie).

Nepnieuws is van alle tijden
Hoewel we er vooral de laatste tijd veel over horen is nepnieuws van alle tijden. Denk aan kranten en blogs die een bericht publiceren met een duidelijke ironische ondertoon met als doel mensen wakker te schudden of te vermaken. Echter, sinds de Amerikaanse verkiezingen heeft nepnieuws een nieuwe lading gekregen. Nieuws wordt nu als nepnieuws gelabeld als de inhoud van een nieuwsbericht iemand niet bevalt. Hiermee is de term 'nepnieuws' een instrument geworden om betrouwbaarheid van media ter discussie te stellen.

Maar in de praktijk is de wereld niet zo zwart-wit. Verzonnen feiten worden veelal naast ‘echte’ feiten geplaatst. Bovendien is het soms erg lastig om een feit vast te stellen. Het seminar ‘Nepnieuws en hoe ermee om te gaan’ geeft u hiervoor enkele handvatten door antwoord te geven op enkele veelgestelde vragen. Zoals: wat is nepnieuws? Hoe komt het tot stand? Wie hebben er belang bij? Waarom wordt het verspreid? Hoe kan je het herkennen en hoe moet je ermee omgaan?

De eerste sprekers zij bekend:

  • Peter Burger, associate professor aan de Universiteit van Leiden. Peter Burger vertelt een verhaal over bots, trollen en deep fakes, met checktips voor beginners en gevorderden. Want in 2019 met iedereen op zijn minst een beetje factchecker zijn.
  • Han van der Horst, historicus en schrijver van het boek Nepnieuws. Han van der Horst duikt met U het verleden in om U zo te helpen tot een beter begrip te komen van nepnieuws in onze eigen tijd.

Meer sprekers zullen volgen, houd deze pagina in de gaten!

Praktische informatie

Datum: donderdag 28 november
Locatie: LexisNexis kantoor, Radarweg 29, Amsterdam
Tijdstip: 13:00 - 18:00 uur

Aanmeldformulier:
Meer weten over LexisNexis?
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Nieuws en Blogs
    voor interessante artikelen, whitepapers en het laatste nieuws