Seminar: Fact Checking anno 2018, en hoe er praktisch mee om te gaan

Op dinsdag 25 september organiseert LexisNexis in samenwerking met Stichting Vogin het seminar ‘Fact Checking anno 2018, en hoe er praktisch mee om te gaan’. Het seminar is bedoeld voor professionals uit het brede veld van onderzoek en kennis- & informatie(technologie).

Met het seminar willen wij deze professionals inspireren én informeren over de belangrijkste trends binnen het gebied van onderzoek. Het belang van goed onderzoek en research neemt in dit informatietijdperk alleen maar toe.  Hoe belangrijk het is om goed onderzoek te doen en de juiste inzichten en kennis te vergaren, wordt dagelijks aangetoond in deze tijden van nepnieuws, de invloed van sociale media en de democratisering van het nieuws.

Vier toonaangevende sprekers delen deze middag hun ervaringen, tips en ‘must know’s’.


Meld je nu gratis aan!


De sprekers:

Eric Smit, oprichter van Follow the Money


Follow the Money is een journalistieke beweging met een glashelder doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. FtM doet onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. Hun wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the Money is daarbij hun redactionele Leitmotiv. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat; als je het geldspoor volgt dan ontdek je de waarheid. En daarvoor moeten ze soms diep graven.

Op basis van enkele voorbeelden toont Eric het belang van het doen van goed onderzoek en het juist analyseren van dataverzamelingen.


Gerard Smit, docent datavisualisatie en infographics, trainer en onderzoeker


Gerard Smit gaf 25 jaar les aan de School voor Journalistiek waar hij onder andere de minor Datavisualisatie en infographics coördineerde en onderzoek deed naar de productie en effectiviteit van datavisualisaties. Hierover heeft hij in verschillendce internationale vaktijdschriften over gepubliceerd. Tegenwoordig geeft hij trainingen over informatievisualisatie voor het bedrijf StroomQ.

Gerard zal spreken over: 'Om de tuin geleid. Hoe beeld informatie kan verduisteren en verhelderen.' Aan de hand van voorbeelden laat hij zien hoe schijnbaar informatieve visualisaties een vertekend beeld geven van de werkelijkheid, en wat de voorwaarden zijn voor goede en effectieve informatievisualisaties.

Alexander Pleijter, universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden


Alexander is naast zijn werk aan de universiteit hoofdredacteur en bestuurslid van de Nieuwe Reporter ook coördinator van Nieuwscheckers, een factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de universiteit Leiden. Alexander zal uitleggen hoe je factchecken het beste kunt aanpakken en hoe ze dit aanpakken bij Nieuwscheckers. Ook zal hij de conclusies delen die hij haalt uit zijn ervaringen.

Jan Kooy, Deputy European Media Director van Human Rights Watch


Jan Kooy is als Media Director verantwoordelijk voor het mediabeleid in Europa, Centraal  Azië en Oost Afrika. Voorheen werkte hij als verslaggever bij het ANP. Jan zal spreken over de onderzoeksmethodiek van Human Rights Watch, met focus op de innovatieve technieken die door HRW worden ingezet (inzet van drones, satellieten, social media).

Locatie & Parkeren

Het seminar vindt plaats op het kantoor van LexisNexis op de Radarweg 29 te Amsterdam (Sloterdijk). Vanwege de beperkte parkeermogelijkheden in de buurt, raden wij aan zoveel mogelijk met het Openbaar Vervoer te komen. Kom je toch met de auto? Parkeer dan bij de parkeergarage van Station Sloterdijk, dat is 5 minuten lopen van het kantoor.

Aanmelden & Afmelden

Via het formulier rechts kan je je inschrijven voor het seminar. Het seminar is gratis, maar jouw aanmelding is niet vrijblijvend. Er geldt een no-show fee van 75,- euro. Afmelden kan kosteloos tot 24 uur vóór aanvang van het seminar.

Meld je nu gratis aan!

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: 020 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • WIlt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief 
  • Volg ons op LinkedIn of Twitter 
  • Ga naar Nieuws en Blogs
    voor interessante artikelen, whitepapers en het laatste nieuws