Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

2 op de 3 landen hebben hoge corruptielast

De meest corrupte landen ter wereld zijn onthuld in de Corruption Perceptions Index 2017 van Transparency International. De grote veranderingen in de index van dit jaar zijn te zien bij het Verenigd Koninkrijk, waarvan de score sinds 2012 met acht punten is verbeterd, en bij Australië, waarvan de score met acht punten is verslechterd.

Gebruikelijke verdachten bovenaan en onderaan

De CPI rangschikt 180 landen en gebieden over hoe corrupt hun publieke sector is, gebaseerd op verschillende bronnen, waaronder zakenmensen en landdeskundigen. De index varieert van 0 (zeer corrupt) tot 100 (zeer schoon). Dit jaar was de gemiddelde landenscore 43 en meer dan twee derde van de landen scoorde minder dan 50. Transparency International zei dat deze landen een "hoge corruptielast" dragen. Maar met 80 procent van de wereldwijde economische groei afkomstig van opkomende markten en ontwikkelende economieën, moeten de wereldwijde organisaties van vandaag de groeikansen in evenwicht houden met de risico's. De globale omvang van de corruptie in de Corruption Perceptions Index (CPI) benadrukt alleen de dringende noodzaak voor elk internationaal opererend bedrijf om compliance due diligence en risicomonitoring te hebben.

Nederland op achtste plaats.

Nederland scoorde hoog met 82, een lichte daling van 83 vorig jaar en 84 een jaar eerder. Het staat daarmee samen met Luxemburg en Engeland op de 8e plaats.

Net als de afgelopen jaren zijn de best presterende landen Nieuw-Zeeland, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zwitserland, Singapore en Zweden. Het biedt nuttige lessen voor compliance-professionals om te kijken welke kenmerken deze landen gemeen hebben. Dit kan zijn: de toegang tot overheidsbegrotingsinformatie; hoge niveaus van integriteit bij mensen die aan de macht zijn; en een rechterlijke macht die objectief en onpartijdig is. Transparency International noemde ook het belang van een vrije pers, en herkende "nauwe banden tussen corruptie en de persvrijheid".

De landen met de hoogste corruptie zijn Somalië, Zuid-Soedan, Syrië, Afghanistan, Jemen, Soedan, Libië en Noord-Korea, met een score van minder dan 20. Jemen, Syrië en Hongarije hebben de afgelopen jaren hun positie op de CPI aanzienlijk zien dalen. Dit zou kunnen wijzen op beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tegen deze regimes en instabiliteit door conflicten.

Zorg dat uw organisatie zich niet schuldig maakt aan corruptie: gebruik een risk management monitoring tool zoals Nexis Diligence+™.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456