3 oorzaken van misinformatie

25 October 2022 07:55

3 oorzaken van misinformatie en hoe je ze kunt vermijden

Van het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden en trends tot het creëren van op onderzoek gebaseerde campagnes, informatie maakt organisaties klaar voor succes. Hierbij is het wel van groot belang dat je het verschil weet tussen feiten en misinformatie. In dit blog helpen je op weg met een paar tips.

Factoren voor misinformatie

Misinformatie kan zelfs zo schadelijk zijn dat de Europese Unie onlangs de wetgeving op dit gebied heeft aangescherpt. Als onderdeel van het initiatief hebben deelnemende uitgevers van mediaplatforms en advertentietechnologiebedrijven toezeggingen gedaan, onder meer om de verspreiding van misinformatie tegen te gaan en het advertentiebeleid met betrekking tot misbruik van hun advertentiesystemen af ​​te dwingen.

Verschillende factoren leiden tot misinformatie:

  • Distributie en kosten: door de opkomst van sociale media kan iedereen op een blog publiceren, live-inhoud streamen en verspreiden tegen minimale tot geen kosten.
  • Publiek en vertrouwen: met vrijwel geen productiekosten, zijn er geen inkomstenvereisten en hoeven distributeurs geen vertrouwen op te bouwen bij hun publiek en hun reputatie te behouden.
  • Wet- en regelgeving: de grote hoeveelheid informatie online maakt het onmogelijk om realtime te reguleren

Drie oorzaken van misinformatie

Waarom is misinformatie zo prominent aanwezig op het internet? Er zijn verschillende oorzaken, we bespreken er hier drie.

1. Te veel informatie

Zoekmachines combineren vaak resultaten zoals nieuwsartikelen, bedrijfssites en klantrecensies, waardoor het moeilijk wordt om relevante informatie te vinden.

Vaak bevatten meerdere pagina's met zoekresultaten informatie uit slechts drie of vier verschillende bronnen. Zelfs wanneer onderzoekers informatie uit verschillende bronnen zoeken, vinden ze vaak nog steeds herhaalde informatie, gepubliceerd door meerdere bronnen op vergelijkbare manieren. Je moet dan heel diep graven om te vinden wat je echt nodig hebt.

Dit kan ertoe leiden dat je waardevolle inzichten misloopt die jouw team nodig heeft om te slagen of verzandt in nutteloze informatie.

2. Betaalmuren

Heb je dit ooit meegemaakt: je bent op het spoor van dat ene artikel dat echt waarde kan toevoegen aan je onderzoek en dan blijkt deze achter een betaalmuur te staan. De meeste kranten hebben inmiddels een model geïntroduceerd waarbij een deel van hun artikelen alleen toegankelijk is voor mensen met een (betaald) account. Dit maakt niet alleen onderzoek doen kostbaar, maar gated content kan de zoekresultaten beïnvloeden door de hoeveelheid informatie die toegankelijk is voor openbare zoekmachine-indexering te beperken.

3. Gedeeltelijke of ontbrekende informatie

Soms is informatie niet online te vinden omdat deze is gearchiveerd, verwijderd, misplaatst of geblokkeerd. Hoewel er manieren zijn om dit te omzeilen, bieden traditionele zoekmachines alleen openbare en gemakkelijk toegankelijke informatie en geven ze resultaten weer op basis van hun standaardindexen en algoritmen. Dit maakt het nog uitdagender voor een onderzoeker om ontbrekende informatie te vinden en het volledige plaatje te zien.

Onderzoek doen met Nexis

Met een database met meer dan 45.000 bronnen, 37 talen en 200 landen, en archieven die meer dan 45 jaar teruggaan, biedt Nexis multi-source verificatie om je te helpen bij jouw onderzoeken. Vraag nu een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs