Er is een duidelijke trend van handhavingsacties tegen organisaties buiten de traditionele focus die er al was op banken en financiële dienstverleners. Elk bedrijf dat zakendoet over de grens heen moet nu een strikt risicobeperkingsstrategie en proces voor sancties hebben ingericht.
In dit blog zetten we 5 feiten over sanctierisico op een rij.
1. Er kunnen door tal van instanties sancties worden opgelegd.
Enkele van de meest voorkomende sanctieautoriteiten zijn:
- De VN-Veiligheidsraad stelt sancties vast voor uitvoering door individuele lidstaten.
- De EU stelt autonoom sancties vast op basis van brede doelstellingen van het buitenlands beleid. EU-lidstaten kunnen ook individueel sancties opleggen via nationale wetgeving.
- Het VK voert doorgaans sancties uit in overeenstemming met de sancties van de VN en de EU, maar het Britse parlement kan ook zijn eigen sancties opleggen.
- Amerikaanse sancties worden vastgesteld door meerdere juridische autoriteiten - van uitvoerende bevelen van de president tot sanctieregels en -voorschriften die zijn vastgesteld door de minister van Financiën (Office of Foreign Assets Control
2. Specifieke activiteiten kunnen het doelwit zijn van sancties
Sancties kunnen van toepassing zijn op heel veel verschillende en soms zeer specifieke activiteiten. Denk eens aan:
- Bestrijding van drugshandel
- Terrorismebestrijding
- Cybercriminaliteit
- Buitenlandse inmenging in verkiezingen
- Mensenrechtenschendingen
- Transnationale criminele organisaties
3. Geen enkele organisatie is immuun voor het nalevingsrisico van sancties
Financiële instellingen zijn traditioneel een centraal punt voor regelgevende instanties, maar complexe, wereldwijde toeleveringsketens en bedrijfsuitbreiding naar nieuwe markten vergroten het risico op naleving van sancties. Naast bank- en financiële diensten heeft het nalevingsrisico van sancties gevolgen voor de industrie, de medische sector, de winningsindustrie, de scheepvaart, de telecom, de technologie, de transportsector en de nutssector.
4. Virtuele valuta's worden steeds strenger onder de loep genomen
Hoewel het nog niet helemaal mainstream is, wint het gebruik van cryptocurrencies snel aan kracht - en de aandacht van regelgevers. Waarom? De anonimiteit die veel cryptocurrencies bieden, maakt het een uitstekende kandidaat voor crimineel gebruik, inclusief het vermijden van sancties. Daarom zullen deze partijen steeds strenger onder de loep worden genomen de komende tijd.
5. Inzicht in UBO’s is cruciaal voor het naleven van sancties
Wie is de echte eigenaar van een bedrijf? Daar gaat het om bij Ultimate Benefical Ownership (UBO’s). Dit betekent dat organisaties extra due diligence moeten uitvoeren om deze UBO’s te identificeren van de bedrijven waarmee ze zakendoen, met name als ze zich in landen bevinden met een verhoogd sanctierisico.
Due diligence onderzoek doen met Nexis Diligence
Nexis Diligence ® is een webtool voor Know Your Customer (KYC) analyses die je de mogelijkheid geeft om zakenpartners te checken op PEP- en sanctielijsten en in bedrijfsdatabases, biografieën, juridische documenten en (inter)nationale nieuwsbronnen. Via Nexis Diligence® krijg je ook toegang tot de UBO gegevens van Dun & Bradstreet.
Benieuwd naar Nexis Diligence? Vraag een demo aan!