5 tips om nepnieuws te herkennen

14 April 2021 16:35

Bestaat er een link tussen het verlies van vertrouwen in instituties en de toename van nepnieuws en desinformatie?  Volgens de nieuwste inzichten uit het 21ste jaarlijkse Edelman-onderzoek naar vertrouwen en geloofwaardigheid is er zeker sprake van een verband. De EdelmanTrust Barometer 2021 noemt de aanval op feiten een “woekerende infodemie” en meldt dat bedrijven, overheden, ngo's en media te maken hebben met “... een context van informatieleegte en een kans om opnieuw vertrouwen op te bouwen en een nieuwe weg in te slaan.”

Deze afname van vertrouwen geldt niet alleen voor instituties. Volgens Edelman is er ook ongekend weinig vertrouwen in de informatiebronnen. Hoe kunnen bedrijven sneller nepnieuws herkennen en hun organisaties beschermen en laten groeien? In onze factsheet ‘5 tips om nepnieuws te herkennen’ vind je tips die je hiermee kunnen helpen.

Om je op weg te helpen, delen we hier vast de eerste tip. Wil je de rest van de tips ook lezen? Download dan nu de factsheet.

Kwantiteit zegt niets over kwaliteit!

Omdat digitale mediakanalen het heel eenvoudig maken om dingen te delen, kunnen viral inhoud of onjuiste gegevens al snel de overhand nemen in nieuwsoverzichten. Maar pas op: alleen maar omdat een bepaald bericht of feit veel aanwezig in grote getallen is betekent niet dat het ook de waarheid is.

Het is belangrijk om altijd een best practice voor feitencontrole te hebben en toe te passen. Zoals het evalueren van de bron van een bericht.  Het beste onderzoek omvat een breed scala aan bronnen die een evenwichtig beeld opleveren en die duidelijk maken wat de juiste volgende stap zou moeten zijn.

Betrouwbaar onderzoek doen met Nexis

Wij stellen graag Nexis aan je voor. Nexis  verzamelt lokaal en internationaal nieuws uit  hoogwaardige gedrukte, uitgezonden en internetbronnen. De database bevat ook  bedrijfs-, bestuurs-  en  marktgegevens  en juridische  en openbare informatie. Zo krijg je een volledig beeld, afkomstig uit betrouwbare bronnen, maar beschik je ook over de belangrijkste details en context.

Meer weten? Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs