De mensen achter DaaS

25 November 2021 14:34

"De behoefte van klanten aan data en integratie van data is constant in ontwikkeling", zegt Viji Alagarsamy. En in haar rol als director of product management voor DaaS (Data as a Service) bij LexisNexis zou ze het moeten weten. Ze werkt geregeld samen met klanten die niet op zoek zijn naar producten; ze zijn op zoek naar antwoorden op problemen die ontstaan door de noodzaak om efficiëntie te ontwikkelen.

We interviewden Viji onlangs en bespraken alles wat DaaS te bieden heeft aan organisaties.

Hoe zou je de waarde omschrijven die LexisNexis levert aan DaaS-klanten?
Allereerst hanteren we een zeer collaboratieve en consultatieve benadering. We gooien niet alleen API's naar klanten en laten het dan los.

Nadat een klant contact met ons heeft opgenomen, is er een volledige ontdekkingsfase waarin we de tijd nemen om te begrijpen wat ze proberen op te lossen en wat ze willen bereiken. Wat voor soort gegevens hebben ze nodig? Welke vorm moeten die gegevens hebben? En zodra we weten welk probleem de klant heeft, leveren we een oplossing. Maar zelfs dan bieden we de API niet aan als een kant-en-klaar 'product'. De API is echt het mechanisme dat de waarde levert die we uiteindelijk bieden, namelijk heel veel relevante content, met een hoge kwaliteit, en het gepatenteerde verrijkingsproces dat we erop toepassen.

Als je eenmaal weet welke datasets de klant nodig, wat gebeurt er daarna?
De API die we leveren wordt beschikbaar gesteld op proefbasis, zodat we er zeker van kunnen zijn dat de API voldoet aan de behoeften van de klant. Tijdens de proefperiode zien de meeste klanten niet alleen direct de waarde van de API, ze realiseren zich soms ook dat we andere diensten bieden die een toegevoegde waarde kunnen geven. Denk dan aan het verder verrijken van de data bijvoorbeeld.

Kun je een voorbeeld geven van een DaaS-klant en wat zij gebruiken?
Ik kan geen namen noemen, maar mijn team werkt momenteel samen met een overheidsinstantie uit een bepaald land die volledig wil digitaliseren. We zoeken naar manieren om ze een continue datafeed te bieden die hen voorziet van onze data.
Ook bekijken we wat er verder nodig is om hun gegevens en gegevens van derden te verrijken. Ze willen dat wij het platform zijn dat al deze functionaliteit host en onderhoudt. Het is een hele uitdaging, maar zeker een die ik graag aanga.

Wat zijn volgens jou enkele van de onderscheidende factoren van Nexis DaaS?
De basis is ons vermogen om de oplossingen van een klant te ondersteunen door middel van onze superieure  data en dataverrijkingen. Wij zijn constant bezig om de veranderende behoeften op het gebied van gegevens en levering van deze data voor te blijven door onze API’s en andere data-leveringen te verbeteren en, indien nodig, te ontwikkelen. En je zou me misschien bevooroordeeld kunnen noemen, maar ik geloof dat we dat beter doen dan wie dan ook!

Op welke DaaS-innovatie, -functie of -voordeel ben je het meest trots?
Dat zou zonder twijfel Nexis Data Lab zijn! We hebben het gebouwd als antwoord op een behoefte vanuit het Hoger Onderwijs op het gebied van onderzoek en big data.
Het is een end-to-end text en dataminingoplossing die het ontdekkings- en analyseproces van de gebruiker echt versnelt. Stel je voor dat een datawetenschapper snel een dataset kan samenstellen en er dan meteen in kan springen en de data kan manipuleren in een notebookomgeving met Python. Ze kunnen in enkele minuten doen wat anders weken of zelfs maanden zou duren.

Lees hier meer over Nexis Data Lab

Aan welke DaaS-innovaties werk je momenteel?
Op dit moment werken we aan een verbeterde ontwikkelaarsportal die zal zorgen voor een snellere integratie van onze API's in de workflow van een klant. Het is een project met zo veel potentieel dat het de afgelopen maanden echt in omvang is uitgebreid. Het begon als een klein project om de bestaande portal te verbeteren. Maar we zagen steeds meer kansen toen we er aan gingen werken en nu is het een heel project geworden waar we onze handen aan vol hebben!

Lees hier meer over Nexis DaaS

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs