EK voetbal in de media

17 June 2021 09:49

EK voetbal monitoren met Nexis Newsdesk

We zijn begonnen! We hebben het dan natuurlijk over het EK voetbal. Vanaf deze week is het eindelijk genieten van de oranjekoorts, de gadgets en natuurlijk het voetballen zelf.
Ook de media draait overuren. Daar kun je veel interessante, leuke en relevante inzichten uit halen. Daarom monitort LexisNexis tijdens het EK voetbal 2021 de media-berichtgeving aan de hand van onze media monitoring- en analyse tool Newsdesk.

Bekijk hier de pagina met de realtime grafieken.

In dit blog lichten we enkele grafieken toe en delen we voorbeelden van inzichten die je hier uit kunt halen.

Coca Cola versus Ronaldo

Tijdens een persconferentie was Cristiano Ronaldo van Portugal heel duidelijk: drink water, geen cola! Natuurlijk ging het fragment hiervan gisteren meteen viral. En de communicatie medewerkers van Coca Cola zullen zich vervolgens wel even achter de oren hebben gekrabd.Of is negatieve publiciteit in ieder geval publiciteit en dus toch welkom?

Het verhaal kreeg ook meteen een vervolg. Paul Pogba, middenvelder van het Franse voetbalteam, verwijderde na dit incident een flesje Heineken van de tafel tijdens zijn persconferentie. Ook hier werd direct massaal over bericht in de media, al was het toch een stukje minder dan in het geval van Ronaldo. Inmiddels wordt er al gesproken over 'bottlegate' en lijkt de storm nog niet te gaan liggen. Wat gaat er volgen?

Met behulp van Newsdesk kunnen we goed zien wat het effect is geweest op de media-aandacht sinds 15 juni voor Coca Cola i.c.m. Ronaldo en de combinatie Pogba en Heineken.

Coca cola en ronaldo

Ook interessant om te zien is dat dit incident in media over de hele wereld is opgepikt,. Dat kunnen we zien aan het aantal talen waarin de berichten zijn verschenen.

talen berichten cola en ronaldo

Biermerken oorlog?

Bij voetbal (kijken) hoort bier! En daarom spelen veel biermerken in op een toernooi zoals het EK met een actie en/of reclames. In een ‘share of voice’ grafiek zoals hieronder kun je diverse merken tegen elkaar afzetten en snel zien welke biermerken het grootste aandeel hebben in de berichtgeving over biermerken in combinatie met het EK Voetbal.

Dat zou dan iets kunnen zeggen over of een campagne geslaagd is of niet. Tenminste als het doel is dat je zo veel mogelijk reuring wilt creëren. Soms is veel berichtgeving ook geen goed nieuws, bijvoorbeeld als het sentiment van die berichtgeving voornamelijk negatief van toon is. Ook dit soort informatie kun je met Newsdesk visueel en inzichtelijk maken.

Biermerken in de media EK Voetbal

In deze grafiek kunnen we goed zien dat op dit moment Heineken en Bavaria de meeste aandacht krijgen in de media m.b.t. het EK Voetbal. Dat is goed nieuws voor Heineken aangezien zij ‘bierpartner’ zijn van het EK Voetbal.

Wanneer we in Newsdesk kijken naar de berichten die de input vormen voor deze grafieken dan zien we ook dat Bavaria nog steeds profiteert van het succes van het  jurkje dat zij introduceerde tijdens het WK in Zuid Afrika.

Supermarkten en het EK Voetbal

Niet alleen de biermerken spelen in op het EK Voetbal, ook bijna alle Nederlandse supermarkten liften mee op dit evenement. Van juichcapes tot ‘Fluoranje’-outfit, de keuze is weer reuze. Toch blijkt uit onderzoek van de ING dat het tot nu toe erop lijkt of er minder interesse is in oranje-uitdossingen dan voorheen.

De periode van de berichtgeving kan ook veelzeggend zijn. Kijk je naar een periode van 3 maanden, 3 weken of 3 dagen? En als je grote verschillen ziet in de volumes dan kan dat reden zijn om op onderzoek uit te gaan. Hieronder zie je twee grafieken. In de eerste grafiek kijken we naar de berichtgeving over Nederlandse supermarkten en het EK voetbal in de afgelopen 30 dagen.

In deze grafiek (berichtgeving van de afgelopen 30 dagen) kun je goed zien dat er aanvankelijk nog weinig werd geschreven over supermarkten en het EK Voetbal. Het is logisch dat er de afgelopen week, nu het EK is begonnen, meer media-aandacht is. Dat verklaart de piek helemaal rechts.

Supermarkten 30 dagen media Vervolgens zoomen we in op de afgelopen 7 dagen. De piek wordt nu nog duidelijker. Wat is hiervan de oorzaak? Dit is het gevolg van de berichtgeving die er is geweest in de media over de strijd tussen Albert Heijn en de Jumbo.

De aanleiding was het verzoek van voetbalbond KNVB aan Jumbo om zijn reclame rond het EK voetbal aan te passen. Albert Heijn is officieel sponsor van het toernooi en de KNVB was van mening dat de reclames van de Jumbo suggereerde dat zij sponsor zijn.

Nog meer leuke en relevante artikelen lezen over acties rondom het EK Voetbal? Bekijk dan eens deze artikelen.

De beste en slechtste EK inhakers op een rij
Overzicht oranje campagnes 2021 

Wil je meer weten over jouw evenement, bedrijf of campagne in het nieuws?

Met media monitoring en -analyse kun je zoals hierboven laten zien veel inzichten halen en weet je precies wat er speelt. Wil je weten wat er over jouw organisatie wordt gezegd of geschreven? Vraag een gratis media-scan aan, je ontvangt per email dan een PDF met grafieken over jouw organisatie.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs