ESG Due Diligence en governance risico

24 June 2022 16:01

Blog serie over ESG-risico's: Waarom directies veel aandacht moeten besteden aan governance-risico's

Dit is het laatste artikel in onze serie over ESG-risico's . We bespreken de "G" van "ESG", met de belangrijkste factoren voor een goede beoordeling van risico's rondom governance. Daarnaast leggen we uit hoe Nexis® Solutions je helpt om de informatie te vinden die er echt toe doet, voor effectief risicomanagement.

Het begint met de definitie: waaruit bestaat goede governance?

Governance is waarschijnlijk het minst begrepen aspect van ESG, maar voor een directie moet dit een permanent agendapunt zijn. Bij een beoordeling van de governance van een bedrijf moeten de volgende aspecten meewegen:

  • Waarden: Heeft het bedrijf een heldere visie en een strategie die berust op duidelijke waarden? Is de CEO bereid om moeilijke beslissingen te nemen om die waarden te ondersteunen, en om in de openbaarheid te treden als ze op het spel staan? Na de Russische invasie van Oekraïne moesten veel CEO's met bedrijfsactiviteiten in Rusland dit soort beslissingen nemen.
  • Ethiek: Heeft het bedrijf een beleid om ethisch zaken te doen? En verwacht het zo'n beleid ook van derde partijen, leveranciers, en mogelijke investeringsprojecten? Beoordeelt het hun processen voor governance?
  • Compliance: Heeft het bedrijf een sterk beleid tegen omkoping en corruptie, dat voldoet aan nationale en internationale wet- en regelgeving? Voelen klokkenluiders zich veilig om aan de bel te trekken?
  • Risicomanagement: Heeft het bedrijf goede processen voor due diligence en risicomanagement voor reputatieschade, om te bevestigen dat de governance-structuren van zijn derde partijen geen risico's opleveren? Hebben vermogensbeheerders en professionele beleggers het vertrouwen dat ze investeren in bedrijven die op een verantwoorde manier worden geleid?
  • Transparantie: Rapporteert het bedrijf regelmatig en transparant over zijn activiteiten aan toezichthouders, personeel en beleggers? Is het beleid voor het senior kader en de directie opgesteld op een manier die transparantie en ethisch handelen bevordert?

Waarom een slechte governance een existentieel risico vormt voor bedrijven

Als de governance niet op orde is, verspreiden risico's zich door de hele organisatie. Consumenten, beleggers en toezichthouders verliezen vertrouwen in het leiderschap – en dat kan het einde van een bedrijf betekenen. Daarom moet een financiële dienstverlener governance opnemen in zijn due diligence voor huidige en potentiële klanten en andere derde partijen. Hiervoor zijn meerdere redenen:

  1. Wettelijke verplichtingen: Veel landen hebben wetten die goede governance verplicht stellen, om het risico op illegale activiteiten binnen bedrijven en hun leverketens tegen te gaan. In het kader van haar reactie op de coronacrisis benadrukte de Europese Unie het “belang van een inbedding van duurzaamheid in corporate governance”, met specifieke regels voor corporate governance voor banken en investeringsmaatschappijen.
  2. Juridische risico's: Als bedrijven hun governance niet op orde hebben of niet merken dat dit het geval is bij één van hun derde partijen, heeft dit handhaving en boetes tot gevolg. Onlangs heeft de Britse handhaver een boete van £64 miljoen opgelegd aan een grote, wereldwijd actieve bank, die “ernstige zwakke plekken” had in zijn mechanismen om verdachte transacties te monitoren tegen witwasserij.
  3. Financiële kansen: Bedrijven die prioriteit geven aan goed bestuur en die zich op basis van hun waarden hebben uitgesproken over maatschappelijke thema's, hebben vaak nieuwe omzet binnengehaald en hun winst en duurzaamheid op de lange termijn verbeterd. Onze micro-documentaire Purpose & Profit gaat over een Nederlands bedrijf dat uitsluitend inkoopt van duurzame modemerken.

LexisNexis: ESG-risico's en inzichten naar boven halen

Hier bij LexisNexis helpen we organisaties om de uitdagingen rondom de beoordeling van milieurisico te boven te komen. Wij kunnen je voorzien van een compleet pakket aan gegevensbronnen: van ons nieuwsarchief tot aan bedrijfsgegevens, sanctielijsten en politiek prominente personen.

Naast onze bestaande data hebben we recent specifieke ESG-content toegevoegd aan Nexis Diligence®, waarmee gebruikers met vertrouwen een ESG-risicobeoordeling kunnen toevoegen aan workflows en rapportages voor hun due diligence onderzoek.

  • ESG Ratings is een nieuwe type content in Nexis Diligence, dat een snel overzicht biedt van een ESG-profiel van een bedrijf. Deze ratings worden aangeleverd door CSRHub en helpen klanten om de risico's op reputatieschade of ethische problemen in te schatten.
  • ESG Custom News geeft gebruikers een set vooraf ingestelde zoektermen, waarmee ze naar behoefte ESG-onderzoek kunnen uitvoeren binnen onze uitgebreide set van nieuwsbronnen.
  • ESG Factors Power topics laten gebruikers hun nieuwsresultaten post-filteren met ESG-specifieke indexering voor onderwerpen.

Andere blogs in deze serie:

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs