ESG op de agenda in Davos

16 January 2020 09:36

Davos 2020

Wereldleiders, CEO’s en academici verzamelen zich in het Zwitserse Davos van 21 tot 24 januari voor het jaarlijkse World Economic Forum (WEF). Het programma en de deelnemerslijst wijzen erop dat het thema dit jaar ESG zal zijn: Environmental, Social and Governance.

Kijkend naar de agenda van 66 pagina’s zijn dit de highlights:

 • Er zijn diverse sessies over de toename van duurzame investeringen. In het programma staat: ‘Met meer dan $30 biljoen aan tegoeden die bestemd zijn voor duurzame investeringsstrategieën stijgt de behoefte van het publiek aan bedrijven die de nadruk leggen op ‘stakeholder value’’.
 • Een panel waarschuwt CEO’s dat luchtvervuiling 7 miljoen doden per jaar veroorzaakt en kijkt naar hoe beleidsregels vervuiling kan tegengaan.
 • Een sessie die een ‘business case’ maakt voor biodiversiteit en bedrijven oproept om een rol te spelen in het terugdraaien van de verlies van natuur en het herstellen van de natuurlijke systemen van de aarde. Wetenschappers schatten in dat de helft van alle levenssoorten te maken kunnen krijgen met uitsterving voor het einde van deze eeuw als er geen actie wordt ondernomen.

De discussies gaan niet alleen over het klimaat. Andere sociale kwesties worden ook belangrijker:

 • Drie sessies kijken naar hoe bedrijven LGBT medewerkers kunnen ondersteunen die problemen hebben met de geestelijke gezondheid of te maken hebben met seksuele intimidatie op het werk.
 • Een panel kijkt naar moderne slavernij en hoe gedwongen arbeid gefaciliteerd wordt door digitalisatie.
 • Een ‘SDG Lab’ zal plaats vinden in de Hilton Harden Inn in Davos. Hier worden vertegenwoordigers van de VN, Wereldbank, EU en de private sector samengebracht om te bespreken waarom het zo belangrijk is dat bedrijven voldoen aan de ‘Sustainable Development Goals’ van de VN.

ESG staat op de gastenlijst


De deelnemerslijst is wederom lang, met 125 pagina’s met vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en academische instellingen. Dit jaar zijn de functietitels wel iets anders in vergelijking met andere jaren. Veel deelnemers hebben een functie die iets te maken heeft met het milieu of met klimaatverandering. Dit is een reflectie van de druk op bedrijven om een positieve bijdrage te leveren aan ESG gerelateerde onderwerpen. Een kleine greep uit de deelnemerslijst:

 • Regeringen sturen hun ministers met milieu in het portfolio, bijvoorbeeld de Zweedse Isabella Lövin en Ahmed Al Zeyoudi van de Verenigde Arabische Emiraten
 • Veel bedrijven sturen hun ESG leiders, zoals in het geval van de Duitse verzekeraar Allianz.
 • De media stuurt normaliter financiële correspondenten naar dit jaar sturen TIME Magazine, de New York Times and Die Welt milieu reporters.
 • Greta Thunberg, de 16e jarige milieu-activiste is ook van de partij. Zij staat symbool voor een wereldwijde beweging waarbij jonge mensen regeringen en bedrijven oproepen tot acties om klimaatverandering te stoppen.

Bedrijven onder druk

De discussies dit jaar in Davos zullen naar verwachting nog meer druk gaan leggen bij bedrijven en overheden om hun druk op het milieu te reduceren. Als CEO’s geen actie ondernemen dan is de kans groot dat bedrijven investeringen en steun van klanten gaan mislopen.

Wilt u zeker zijn dat u ook voldoet aan de verwachtingen van consumenten, klanten en leveranciers? En dat u voldoet aan alle wettelijke regels m.b.t. riks & compliance. Doe dan regelmatig due diligence onderzoek. Bijvoorbeeld met een online screening oplossing zoals Nexis Diligence.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs