ESG-strategie implementeren

14 April 2023 09:00

Zo overtuig je jouw organisatie een ESG-strategie te implementeren

Hoewel initiatieven op het gebied van ESG steeds meer de standaardpraktijk van bedrijven worden, aarzelen sommige organisaties nog steeds om de tijd en het kapitaal te investeren die nodig zijn om een alomvattend programma voor ESG uit te voeren. In feite kan het verkrijgen van interne buy-in soms het meest uitdagende deel van het proces zijn.

Toch is de ESG-beweging het afgelopen decennium snel gegroeid - een traject dat naar verwachting nog jaren zal aanhouden. Om je te helpen eventuele interne blokkades te overwinnen, geeft dit blog een overzicht van enkele van de meest gehoorde redenen waarom een organisatie een ESG-strategie zou moeten volgen, evenals enkele veelvoorkomende zorgen die bedrijven naar voren brengen bij het beoordelen van ESG-initiatieven.

ESG verbetert het bedrijfsresultaat

Managers en bestuursleden zijn van nature gefocust op de bottom line. Het is dan ook niet verrassend dat velen zich afvragen wat de kosten van ESG-initiatieven zijn en of ze enige ROI zullen opleveren. Hoewel de kosten voor het maken en implementeren van ESG-programma's niet onbelangrijk zijn, zijn er wel degelijk bewezen financiële voordelen.

Volgens adviesbureau McKinsey groeien de bedrijven met de beste ESG-prestaties 10-20 procent sneller dan concurrenten. Uit een ander recent Europees onderzoek bleek ook dat organisaties die vooroplopen op het gebied van ESG-initiatieven 12 procent hogere aandelenrendementen zien. Zulke resultaten zouden zelfs de meest bottom-line gedreven leiders snel warm moeten maken voor ESG-programma's.

ESG is belangrijk voor klanten

Niets maakt de bedrijfsresultaten zo sterk als tevreden klanten en onderzoek wijst uit dat mensen sneller producten of diensten kopen van bedrijven met die goed scoren op het gebied van ESG. In een recent onderzoek zei zelfs 83% van de consumenten dat ze meer zouden betalen voor goederen die ethisch zijn geproduceerd.

ESG is belangrijk voor medewerkers

Er wordt vaak gezegd dat het meest waardevolle bezit van een bedrijf de mensen zijn, en ESG-programma's kunnen bedrijven helpen het beste talent te werven en te behouden. Volgens een onderzoek van Mercer, een wereldwijd adviesbureau op het gebied van human resources, presteren werkgevers met hoge ESG-scores 14 procent beter op het gebied van werknemerstevredenheid. Ze zijn ook 25 procent aantrekkelijker voor aankomend talent

ESG leidt tot nieuwe zakelijke kansen

Een andere reden om ESG-strategieën te implementeren, is dat ze kunnen helpen bij het aanboren van nieuwe zakelijke kansen. Bij het doorlichten aan wie ze hun bedrijf gunnen, kijken veel bedrijven nu verder dan de laagste prijs of de meest flitsende branding; ze kijken ook naar hoe een bedrijf zakendoet. Volgens Sustainability Magazine zei 24 procent van de bedrijfsleiders in het middensegment dat er een "hoog" risico bestond om zaken te verliezen of in aanmerking te komen om op nieuwe zaken te bieden als hun bedrijf niet voldeed aan aanvaardbare ESG-normen.

ESG-monitoring met Nexis Newsdesk

Met onze online media monitoring tool Newsdesk kun je efficient en eenvoudig al het nieuws over ESG in de media volgen.  Vraag een afspraak aan via het formulier of probeer het 7 dagen gratis uit.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs