KI en Big Data strategie top bedrijven

27 January 2021 17:37

Top bedrijven onthullen hun KI en Big Data strategie

Managers van diverse grote bedrijven kwamen eind 2020 samen om te bespreken hoe KI en Big Data hun branche en organisatie veranderen. Dat was tijdens de AI & Big Data Expo Europe. Meer dan 150 mensen namen deel aan dit tweedaagse virtuele evenement en luisterden naar de sprekers uit alle sectoren die het hadden over hoe KI en Big Data een centraal onderdeel zijn geworden van hun strategie. Enkele sprekers waren:

 • Alexei Cherenkov, Senior Data Scientist bij Philips.
 • Jeroen Van Genuchten, Global Product Owner of Robotic Process Automation bij ING.
 • Lara Suzuki, Data/AI Technology Practice Lead van Google.
 • Gillian Tomlinson, Director of Data and Analytics van Three.

KI voor banken

Niet heel verrassend: veel van de sprekers werken bij bedrijven uit de financiële dienstverlening, zoals ABN AMRO, FBN Bank en ING. Deze sector staat vooraan bij het toepassen van KI en Big Data voor het maken van investeringsplannen, het versnellen van beslissingen voor het verlenen van krediet en leningen en het screenen van derde partijen. Financiële dienstverleners kunnen eigen data aanvullen met data van derde partijen zoals nieuwsberichten maar ook met PEP- en Sanctielijsten en UBO data. Hiermee kunnen ze hun risk management optimaliseren.

Robotic Process Automation (RPA) is één van de snel groeiende gebieden die een kans bieden aan banken om herhalende taken te automatiseren, bijvoorbeeld op het gebied van RPA voor due diligence van derde partijen . Jeroen Van Genuchten, Global Product Owner of Robotic Process Automation bij ING, vertelde dat zijn organisatie “Robotic Process Automation op grote schaal toepast in de organisatie”. ING zet RPA op verschillende manieren in:

 • Klanten voorzien van direct antwoord bij een simpel verzoek zoals een adreswijziging of zelfs een meer complexe aanpassing zoals een hypotheekaanvraag.
 • Het ondersteunen van ING medewerkers door ze een “digitale assistent” te geven die de meer handmatige en herhalende taken op zich neemt.
 • Begrip ontwikkelen voor ongestructureerde of semi-gestructureerde op papier gebaseerde data die bij de bank binnenkomt, zoals salarisstroken.

Hij gaf ook aan dat de bank al diverse voordelen heeft behaald door de inzet van RPA, waaronder:

 • Verbeterd moraal onder medewerkers omdat robots “de meer standaard en herhalende taken wegnemen”.
 • Verbeteringen in de ervaring van klanten omdat RPA ervoor zorgt dat klantvragen sneller beantwoord worden.
 • Verminderd risico op fouten of fraude.

AI voor onderzoek

Research en de academische wereld zijn twee andere voorbeelden van gebieden waarin KI en Big Data impact hebben. Universiteiten, onderzoekbureaus, overheden en andere bedrijven hebben al stappen genomen om een boost te geven aan de inzet van data science bij het verbeteren en innoveren van hun onderzoeken. Sommige van deze projecten hebben als doel om data science te gebruiken om inzichten te geven in oplossingen voor de COVID-19 pandemie.

Tijdens de Expo vertelde Pierre-Philippe Mathieu, Hoofd van Philab Explore Office bij het European Space Agency (ESA), hierover. He legde uit dat het ruimtevaart programma KI gebruikt om “petabytes aan open data over de status van onze planeet” te begrijpen die afkomstig is van hun internationale systeem dat zich bezig houdt met de monitoring van de planeet.

Hoe Nexis Solutions kan helpen

Is jouw risk monitoring en due diligence proces al op orde? Nexis Solutions denkt graag met je mee. Vraag ons eens naar onze Data as a Service mogelijkheden, waarbij wij de data aanleveren die je kunt integreren in je eigen systeem.

Wij bieden ook diverse risk & compliance oplossingen aan. Zoals Nexis Diligence, een krachtige en complete due diligence screening tool. Benieuwd? Vraag een demo aan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs