KPI's voor data projecten

15 March 2021 07:23

7 voorbeelden van KPI's voor data projecten

Volgens de NewVantage Big Data and AI Executive Survey 2020, investeren 98.8% van de ondervraagde organisaties in big data en Kunstmatige Intelligentie (KI) projecten. Het goede nieuws? Bijna 70% zegt dat ze meetbare waarde uit hun inspanningen halen, drie jaar geleden was dit nog minder dan 50%. Hoe zit het met jouw data projecten, hoe meet jij hiervan de waarde?

Of we nu praten over een zakelijke kans of een transformatie in strategie, het monitoren en meten van de uitkomst van een project is altijd belangrijk.  Het start met het opstellen van key performance indicators (KPIs). We bespreken een aantal KPI’s die belangrijk zijn bij het beoordelen van data projecten.

Maak meten een prioriteit

Begin met het vaststellen van een zakelijk framework met de doelen, budgetten en timing rondom het project. Voeg KPI’s toe die zekerheid bieden dat er al vanaf de start van het project prestaties gemeten worden.
Zorg dat iedereen die betrokken is bij het project achter de KPI’s staat.

Welke KPI’s kun je instellen voor data projecten?

1.Impact
Vaak is het einddoel van een project om verbetering te maken in een bepaald onderdeel van jouw organisatie. Niet verrassend zal elk project een specifiek doel hebben dat een gedetailleerd begrip vereist van het framework van de betrokken entiteiten. Om succesvol de impact van een project te kunnen meten moet je dus robuuste en complete gegevens verzamelen tussen de start en het einde van het project.

2.Financieel
Implementeer voortdurende monitoring van alle financiële aspecten van een project. Hiermee zorg je er voor dat je altijd direct actie kan ondernemen mocht dit nodig zijn.

3.Time management
Solide time management hangt niet alleen nauw samen met financiële planning maar het is ook een van de meest belangrijke stappen bij het meten van of een project succesvol is of niet. Plan niet alleen een einddatum voor het gehele project maar bepaal ook een deadline voor belangrijke tussenstappen.

4.Middelen
Elk project vereist tijd, personeel en budget. Het kwantificeren van zowel middelen die je vooraf verwacht nodig te hebben als eventuele middelen die verderop nog toegevoegd moeten worden zorgt dat je niet voor verrassingen komt te staan die het succes van het project in de weg staan.

5.Kwaliteit
Weten hoe het project ontwikkelt in verschillende fasen is essentieel voor het evalueren van de overall kwaliteit van de implementatie fase van het project. Hiermee krijg je een glimps op de uiteindelijke uitkomst maar mocht er nu al iets aan het licht komen dan heb je voldoende tijd om de benodigde bijsturing te maken.

6.ROI
Heeft het project de gewenste impact behaald in verhouding met de kosten die zijn gemaakt? Een getailleerde beoordeling van de return on investments is van groot belang bij het informeren van interne stakeholders over het project.

7.Resultaten
Heeft het project de vereiste verandering tot gevolg? Is de workflow er door verbeterd of kunnen we hierdoor beter en sneller beslissingen nemen? Een project evaluatie dient ook inzicht te bieden in de definitieve resultaten en de reacties hierop, positief of negatief.

Uiteindelijk is de data die je gebruikt voor het project van groot belang voor het slagen ervan. Zorg er van wel voor dat de data van goed kwaliteit is en voldoende verrijkt is. Alleen dan kun je de positieve KPI’s behalen! LexisNexis kan je hierbij helpen. Ontdek onze Data as a Service mogelijkheden: maak een afspraak via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs