Ethisch zaken doen – RELX SDG Inspiration Day

06 July 2020 12:11

De rol van bedrijven bij het bereiken van de doelen van de VN rondom duurzaamheid was een belangrijk thema tijdens de SDG Inspiration Day van RELX afgelopen week. Zo kunnen bedrijven due diligence toepassen op hun supply chain waarmee ze dwangarbeid en kinderarbeid kunnen voorkomen. Consumenten en investeerders hebben ook groeiende verwachtingen zo bleek: zij vinden dat bedrijven een bijdrage moeten leveren aan het heropbouwen van de maatschappij en de economie na COVID-19.

Wat is the SDG Inspiration Day?

De meest recente SDG Inspiration Day was op 24 juni 2020. Meer dan 100 vertegenwoordigers van bedrijven, NGO’s en het wetenschappelijk onderwijs namen deel aan virtuele sessies, georganiseerd door uitgeverij RELX. Het thema was “Creating the World We Want: One Decade, 17 Goals, Now and Post-Pandemic”. Sprekers waren o.a.:

  • Graça Machel, mede-oprichter van The Elders en lid van de SDGs Advocacy Group van de VN.
  • Griet Cattaert, Hoofd Arbeidsrecht bij de United Nations Global Compact.
  • Dr Márcia Balisciano, Global Head of Corporate Responsibility van de RELX Group.
  • Dr Richard Horton, Editor van The Lancet medical journal.

Hoe kunnen bedrijven werkomstandigheden verbeteren?

Eén van de sessies ging over de rol van bedrijven in het behalen van SDG 8 (Sustainable Development Goals), geleid door Griet Cattaert, Hoofd Arbeidsrecht bij de UN Global Compact. Zij besprak de uitdagingen rondom slechte werkomstandigheden wereldwijd, waaronder:

  • 60% van de werknemers heeft geen arbeidscontract en 630 miljoen werknemers leven in extreme of matige armoede.
  • 152 miljoen kinderen zijn betrokken bij kinderarbeid.
  • COVID-19 zal de bestaande situatie nog erger maken. In een recent rapport van The International Labour Organisation en UNICEF staat dat de verwachting is dat armoede onder kinderen na het virus zal verergeren en daarmee de kleine successen die sinds 2000 zijn geboekt m.b.t. de bestrijding teniet zal doen.

Cattaert zegt “verantwoordelijk zakelijk gedrag is sinds de crisis nog belangrijker geworden” en roept grote organisaties op om druk te zetten op leveranciers om werkomstandigheden te verbeteren. Acties die zouden moeten gebeuren zijn:

  • Een overzicht krijgen van supply chains. ‘Zichtbare supply chains zijn nodig om deze discussies te hebben over de verbetering van werkrelaties” zegt ze.
  • Kijken naar de lagere regionen in de supply chains, waar kinderarbeid en gedwongen arbeid het vaakst voorkomen.
  • Open lijnen met communicatie onderhouden met derde partijen en leveranciers. Om de werkomstandigheden in hun supply chains te verbeteren zouden bedrijven lange termijn samenwerkingen moeten ontwikkelen en regelmatig open conversaties moeten hebben met leveranciers.

Een andere sessie over SDG 16 (vrede, rechtvaardigheid  en sterke instellingen) benadrukte ook de kritische rol van bedrijven.  De voorzitter van de sessie was Gaythri Raman, Managing Director of South-East Asia voor LexisNexis Legal & Professional. Zij zegt that ‘the rule of law’ is “de infrastructuur is die nodig is voor de SDG’s om succesvol te zijn en te kunnen bloeien.”

Hoe kunnen bedrijven omgaan met COVID-19?

In een keynote sessie zegt VN adviseur Graça Machel dat de impact van de pandemie laat zien hoe belangrijk de samenwerking is tussen bedrijven en regeringen om samen oplossingen te vinden. “COVID-19 kwam opeens en we waren tot in de kern geraakt omdat we wisten dat niemand veilig was zou zijn voor de bedreiging van het Coronavirus,” zei ze. “Maar het positieve voordeel is dat dit ons samen heft gebracht, we zagen diverse regeringen samenwerken en de private sector voorzag iedereen van benodigde materialen.”

Ook zei ze dat het aanmoedigen van deze ontwikkeling iedereen er aan zou moeten herinneren dat “we zeker de capaciteit hebben om met z’n allen een gezamenlijke actie te mobiliseren.” Sinds COVID-19 lijkt het duidelijk dat bedrijven een rol te spelen hebben bij het verbeteren van de maatschappij.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs