Waardevol onderzoek doen met een SWOT analyse

14 February 2023 15:57

SWOT-analyse: onderzoekstips voor het blootleggen van waardevolle informatie over jouw concurrenten en markt

Hoe goed ken je jouw individuele concurrenten en het concurrentielandschap waarin je opereert? Als het gaat om het verzamelen van bedrijfsinformatie, is de SWOT-analyse een belangrijk stukje van de puzzel.

Een SWOT-analyse is een gebruikelijke manier voor bedrijven in alle sectoren om te beoordelen hoe ze het opnemen tegen hun concurrenten. Door elk element van SWOT te beoordelen - sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen – kun je zien hoe je je verhoudt tot andere bedrijven in jouw branche en kun je snel de volgende stappen bepalen om jouw bedrijf vooruit te helpen.  In dit blog laten we zien hoe je dit aanpakt, en hoe Nexis hierbij kan helpen.

De vier elementen van SWOT

Laten we wat dieper ingaan op elke categorie.

1. Sterke punten
Jouw sterke punten zijn voordelen die jouw organisatie heeft ten opzichte van concurrenten.
In deze categorie wil je vragen beantwoorden als:

 • Welke unieke diensten en producten bied je aan?
 • Wat onderscheidt jouw bedrijf (of dat van jouw concurrenten) van de rest?
 • Hoe sterk is jouw merk?
 • Hoe ziet jouw klantenbestand eruit?

Deze antwoorden geven je een idee van waar jouw organisatie in uitblinkt en hoe je die sterke punten kunt benutten in een businessplan.

2. Zwakke punten

Zwakke punten klinkt misschien een beetje zwaar, maar iedereen heeft ze! Dus ook elke organisatie. Dit zijn de dingen die jouw bedrijf ervan weerhouden zijn volledige potentieel te bereiken. In deze categorie wil je vragen beantwoorden als:

 • Hoe kan mijn branding sterker worden?
 • Is er een hoog verloop of interne ontevredenheid bij medewerkers?

Dit is ook een goede gelegenheid om jezelf te vergelijken met je concurrenten. Waar blinken ze in uit op gebieden waar jij juist moeite mee hebt? Hoe kun je van hen leren? Door deze vragen te beantwoorden, kun je jouw stappenplan voor de toekomst maken.

3. Kansen

Kansen zijn externe trends die in jouw voordeel kunnen werken. In deze categorie wil je vragen beantwoorden als:

 • Op welke niches zou je kunnen inspringen?
 • Op welke trends kun je inspelen?

4. Bedreigingen

De bedreigingen zijn de externe trends die een negatieve impact kunnen hebben op jouw bedrijf. In deze categorie wil je vragen beantwoorden als:

 • Welke trends kunnen een negatieve invloed hebben op mijn bedrijf?
 • Welke huidige of opkomende concurrenten kunnen gevaarlijk zijn?
 • Hoe is mijn organisatie voorbereid op noodsituaties?

Door na te denken over bedreigingen, kun je vooraf een plan opstellen voor het geval er zich een gebeurtenis voordoet die een existentiële bedreiging voor jouw bedrijf zou vormen.

Data die je kunt gebruiken voor een SWOT-analyseonderzoek

Hopelijk ben je nu overtuigd van het nu van het maken van een SWOT-analyse van je organisatie. Maar hoe kom je aan de input voor een dergelijke analyse?
Dit soort informatie kan meestal worden gevonden door de website van een concurrent te bekijken, met name de over-pagina, productpagina's en blogs. Maar om een echt compleet beeld te krijgen, moet je ook aanvullend onderzoek doen. Met Nexis® krijg je toegang tot een zeer uitgebreide database met informatie waarin je je onderzoek kunt uitvoeren.

Nexis bevat o.a.:

 • Actueel en historisch nieuws—Meer dan 40.000 nieuws- en zakelijke bronnen en een archief dat tientallen jaren teruggaat. Nexis bevat informatie uit print en online bronnen, maar bijvoorbeeld ook persberichten die inzicht kunnen geven in de strategieën van concurrenten, zoals aankondigingen over nieuwe producten of uitbreidingsplannen. Er zijn ook blogs van branche- en opinieleiders beschikbaar, die een kijkje bieden in huidige en opkomende trends.
 • Bedrijfsinformatie—Nexis geeft toegang tot de financiële gegevens van een bedrijf, inclusief details over leidinggevenden en bestuursleden. Nexis bevat ook bedrijfshiërarchieën, die kunnen worden gebruikt om te begrijpen hoe bedrijven met elkaar verbonden zijn. Ook kun je fusies en overnames in jouw branche volgen.
 • Aanpasbare rapporten—Met Nexis kun je met één klik bedrijfsprofielen genereren. Deze rapporten bevatten een momentopname van een bedrijf, nieuws, bedrijfshiërarchie, financiële, concurrentie- en aandeleninformatie, gerelateerde juridische informatie en patenten, handelsmerken en auteursrechten.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Nexis? Vraag nu een demo of proefabonnement aan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs