UBO identificatie en due diligence

18 May 2021 07:35

Regelgevende instanties blijven de inzet voor Beneficial Ownership & Due Diligence verhogen

Begin 2020 maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën het heel duidelijk dat “meer transparantie en vermindering van gaten” in wetgeving m.b.t. financiële misdaden een top prioriteit was. Bovenaan de prioriteitenlijst stond het uitbreiden van de wettelijke verplichtingen naar verder dan alleen financiële instellingen en het introduceren van wetgeving m.b.t. beneficial ownership. Niet alleen in de VS maar over de hele wereld hebben landen zich over de wetgeving gebogen. En in veel van die landen is meer inzicht in UBO’s iets wat elke keer terugkomt. Wie is de daadwerkelijke eigenaar van die organisatie die jouw leverancier, zakelijke partner of klant is?

Zo reageren wetgevers op financiële misdaden

De behoefte om financiële misdaden te reguleren gaat verder dan de financiële sector. De groei in het aantal wetten hierover bewijst dit. In de VS is in januari 2021 de Corporate Transparency Act aangenomen. En de volgende landen hebben ook recentelijk wetten geïmplementeerd om meer transparantie te krijgen:

 • De Europese Unie benadrukt het belang van kennis over beneficial ownership en heeft eisen gesteld over publieke toegang tot informatie over UBO’s.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft centrale registers voor UBO’s.
 • Mexico verplicht bedrijven met UBO’s met tenminste 50% aandelen of stemrecht zich te registeren in een publiek register.
 • India heeft bedrijven de plicht opgelegd om een Significant Beneficial Owner verklaring in te dienen bij de overheid.

Zelfs Panama— het land dat zo prominent centraal stond in het Panama Papers lek en corruptie rondom beneficial ownership aan het licht bracht – is bezig met wetgeving om dit issue aan te pakken.  
Het resultaat van alle bovenstaande veranderingen: elke organisatie die internationaal actief is moet alert zijn op veranderende eisen en hun due diligence van derde partijen hierop aanpassen.

Dit zijn enkele aan te bevelen stappen om dit te bereiken:

 • Analyseer bedrijfsstructuren. Bedrijven kunnen een ingewikkelde structuur hebben. Inzicht in de hiërarchie waaronder moeder- en dochterbedrijven, kan helpen bij het bepalen van de omvang van de due diligence onderzoek.
 • Identificeer beneficial owners. Vaststellen welke personen als beneficial owner, daadwerkelijke eigenaar, kunnen worden beschouwd.
 • Rapporteer veranderingen aan de instanties die hiervan op de hoogte moeten worden gesteld.
 • Doe een jaarlijkse review waarbij je alle activiteiten van een moederbedrijf in kaart brengt zoals wie de eigenaar is en wie de bestuurders zijn.
 • Houd een audit trail bij van alle UBO due diligence activiteiten die u heeft ondernomen.

Zorg dat uw risk management proces voldoet aan alle wettelijke eisen

Organisaties met degelijke due diligence processen en regelmatige monitoring van derde partijen kunnen veel ellende voorkomen. Het is bewezen dat wanneer het toch fout gaat het voor dit soort organisaties vaker relatief gunstig afloopt.

Een belangrijk component bij een succesvol risk management proces is inzicht in en identificatie van Ultimate Beneficial Ownership (UBO). Wij kunnen hierbij helpen. Nexis Diligence is onze online risk management tool die niet alleen nieuwsbronnen bevat maar ook PEP- en Sanctielijsten en UBO data afkomstig van Dun & Bradstreet.

Meer weten? Vraag een demo of proefabonnement aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs