Adverse media helpt reputatierisico's de baas te blijven

31 January 2023 16:00

Hoe adverse media financiële dienstverleners helpt reputatierisico's de baas te blijven

Wat is jouw reputatie waard? Hoewel reputatie moeilijk te kwantificeren is, suggereert een studie van het World Economic Forum dat meer dan 25% van de marktwaarde kan worden toegeschreven aan de reputatie van een organisatie. Met name in de financiële dienstverlening gaan reputatie en vertrouwen hand in hand. In de jaren na de wereldwijde economische crisis van 2008 crashte ook het vertrouwen in de financiële dienstverlening en pas in 2016 zag de sector weer een vertrouwensscore van meer dan 50%.

Ook vandaag de dag kan een reputatiefout leiden tot een ernstige daling van het vertrouwen. Een oplossing kan zijn om gebruik te maken van adverse media (negatief nieuws) feeds en andere gegevens van derden om het bewustzijn van eventuele reputatierisico's te verbeteren.

De twee kanten van reputatie: kans en risico

Meer dan ooit moeten financiële dienstverleners reputatierisico's de baas blijven om weloverwogen beslissingen over hun zakelijke relaties en activiteiten te kunnen nemen. Dit kan hen helpen een sterke en positieve reputatie te behouden, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en het aantrekken en behouden van klanten. Klanten doen eerder zaken met bedrijven die een sterke reputatie hebben op het gebied van betrouwbaarheid, transparantie en ethisch gedrag.

Aan de andere kant kan een beschadigde reputatie ernstige gevolgen hebben voor een financiële dienstverlener. Negatieve publiciteit, schandalen of overtredingen van regelgeving kunnen het vertrouwen aantasten, relaties met klanten en zakenpartners schaden en leiden tot verlies van zaken en inkomsten.

Bovendien kan een beschadigde reputatie gevolgen hebben op de lange termijn, ook nadat de acute crisis voorbij is. Klanten en investeerders kunnen aarzelen om zaken te doen met een bedrijf dat een geschiedenis van reputatieproblemen heeft, en het kan lang duren en een aanzienlijke investering van middelen vergen om het vertrouwen te herstellen en de reputatie van het bedrijf te herstellen.

Voordelen van het gebruik van gegevens van derden om het bewustzijn van reputatierisico's te verbeteren

Als het gaat om analyse met betrekking tot reputatie, kunnen verschillende soorten gegevens bijzonder waardevol zijn.

Adverse media
Adverse media (negatief nieuws) verwijst naar nieuwsberichten, sociaal commentaar en andere openbaar beschikbare informatie die negatief of schadelijk kan zijn voor de reputatie van een financiële dienstverlener.

Wat een negatieve mediafeed onderscheidt van algemeen nieuws, is dat de gegevens zijn verrijkt met indextags, trefwoorden en andere metadata zoals sentimentscores. Dit maakt veel sneller filteren mogelijk, zodat je snel enorme hoeveelheden wereldwijde nieuwsgegevens en sociaal commentaar kunt beperken tot de meest relevante gegevens op basis van jouw specifieke reputatierisico-overwegingen.

Als een financiële dienstverlener bijvoorbeeld overweegt een zakelijke relatie aan te gaan met een nieuwe klant, kan deze negatieve mediagegevens integreren in risicobeoordelingen en due diligence-controles om eventuele negatieve nieuwsberichten of andere informatie te identificeren die erop kan wijzen dat de klant een voorgeschiedenis heeft van onethisch of illegaal gedrag. Deze informatie kan worden gebruikt om een weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet voortzetten van de zakelijke relatie, of om stappen te ondernemen om mogelijke risico's te beperken.

ESG-nieuws en beoordelingen

De groei van factoren op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) als drijvende krachten achter reputatie is de afgelopen tien jaar versneld.  ESG-nieuws en ratinggegevens kunnen waardevolle brandstof zijn voor het identificeren van reputatierisico's. Analyse van ESG-nieuws kunnen bijvoorbeeld helpen om potentiële rode vlaggen bij entiteiten in jouw beleggingsportefeuilles aan het licht te brengen. Aan de andere kant kun je positief ESG-nieuws gebruiken om beslissingen over kopen en verkopen te onderbouwen of om potentiële beleggingsdoelen vast te stellen voor het ontwikkelen van ESG-gerichte beleggingsproducten voor klanten.

Regelgevende gegevens

Financiële dienstverleners navigeren al door een complex regelgevingslandschap. Aangezien corporate governance een belangrijke overweging is bij consumenten, investeerders en zelfs werknemers, is het belangrijker dan ooit om aan de juiste kant van de regelgeving te blijven.

Het integreren van sancties, politiek prominente personen (PEP's) en volglijsten in jouw risicobeheerproces helpt je niet alleen te voldoen aan de wettelijke verwachtingen om financiële criminaliteit, omkoping en corruptie te verminderen, maar toont ook de toewijding aan goed bestuur dat jouw reputatie kan beschermen en zelfs verbeteren.

De database van LexisNexis bevat negatief nieuws, ESG-scores en PEP- en sanctielijsten. Meer weten? Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs