Ambassadeurs voor digitale geletterdheid

02 November 2022 08:33

Zo kunnen bibliothecarissen studenten helpen zich voor te bereiden op de toekomst

Meer dan twee jaar na de pandemie is het duidelijk dat hybride en virtuele leeropties blijvend zijn. De European University Association (EUA), die meer dan 800 universiteiten en nationale rectorenconferenties in 48 Europese landen vertegenwoordigt, meldt dat 75% van de instellingen hybride of virtuele leermogelijkheden voor studenten blijft aanbieden.

Bibliothecarissen als ambassadeurs voor digitale geletterdheid

Met de verspreiding van online media en een wereldwijde verschuiving naar het werken op afstand en op technologie gebaseerde carrières, breiden bibliothecarissen hun focus op digitale geletterdheid uit met digitaal burgerschap. De Raad van Europa zegt: “Digitaal burgerschap verwijst naar het vermogen om positief, kritisch en competent deel te nemen aan de digitale omgeving, gebruikmakend van de vaardigheden van effectieve communicatie en creatie, om vormen van sociale participatie te beoefenen die de mensenrechten en waardigheid respecteren door verantwoord gebruik van technologie.”

Dit betekent dat bibliothecarissen niet alleen de studenten van vandaag moeten helpen begrijpen hoe ze digitale tools en technologie effectief kunnen gebruiken om hun opdrachten uit te voeren, ze moeten hen ook leren hoe ze ethische, verantwoordelijke consumenten en makers van online informatie kunnen zijn. Zoals journalist Paul Fain schrijft in zijn rapport "Connecting College and Careers", gepubliceerd door Inside Higher Ed, "Werkgevers willen dat nieuwe medewerkers enkele fundamentele vaardigheden hebben - op het gebied van datageletterdheid, digitale marketing, datavisualisatie of in het gebruik van basishulpmiddelen zoals Microsoft's Excel - waarmee een pas afgestudeerde aan een baan kan komen."

Studenten helpen slagen met de digitale Nexis-oplossingen

Een generatie studenten leren digitale burgers te worden, is geen sinecure. Bibliothecarissen in het Hoger Onderwijs hebben dan ook een flinke klus te klaren. Gebruik van de juiste tools kan het verschil maken. Daarom heeft LexisNexis diverse oplossingen ontwikkeld, speciaal voor het Hoger Onderwijs. We bespreken er hier twee.

Nexis Uni®
Nexis Uni is een gebruiksvriendelijke academische zoekmachine. Studenten en docenten krijgen toegang tot een digitaal krantenarchief dat tot 40 jaar terug in de tijd gaat. Het eenvoudige, intuïtieve onderzoeksplatform is ontworpen met input van studenten die nooit een wereld zonder Google hebben gekend. Meer weten

Nexis® Datalab
Nexis Data Lab is een cloudgebaseerde tekst- en dataminingoplossing die studenten en universitaire faculteiten kunnen gebruiken om de inhoud van Nexis Uni te zoeken, verfijnen, exporteren en te analyseren. Academische onderzoekers en datawetenschappers gebruiken Nexis Data Lab om snel academische bronnen en andere hoogwaardige inhoud te doorzoeken, gegevens te visualiseren en resultaten te reproduceren voor onderzoeken. Meer weten

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs