Anti slavery day 2020

19 October 2020 07:29

We staan stil bij anti-slavery day met deze twee documentaires

Op 18 oktober 2020 is het Anti-Slavery Day. Elk jaar is dit de dag waarop veel liefdadigheids- organisaties, campagnevoerders en bedrijven aandacht vragen voor gedwongen arbeid en moderne slavernij en om overheden te vragen hier tegen in actie te komen. Dit jaar heeft LexisNexis twee korte documentaires gemaakt over bedrijven die helpen bij het reduceren van gedwongen arbeid in sectoren met een complexe en internationale supply chain: eentje over chocola, de ander over mode.

'100% slavernij-vrije chocola'

Het risico van gedwongen arbeid en modern slavernij in de chocolade industrie is vrij fors. De Amerikaanse Labor Department schat in dat twee miljoen kinderen betrokken zijn bij de productie van cacao. Wanneer een bedrijf geen zicht heeft op hun volledige keten van leveranciers, dan lopen zij ook het risico om geassocieerd te worden met gedwongen arbeid.

Tony’s Chocolonely is opgericht in 2006 in Nederland door een journalist die de manier waarop de chocolade industrie handelde en produceerde wilde veranderen. Het doel was om ‘100% slavernij vrije chocolade’ te maken. We gingen op bezoek bij Tony’s Chocolonely op hun hoofdkantoor in Amsterdam en kwamen meer te weten over hoe zij modern slavernij hebben verbannen uit hun keten van leveranciers. De maatregelen die zij o.a. hebben genomen zijn:

  • Zekerheid over het kunnen traceren van de cacao bonen die gebruikt worden voor het maken van de chocola en technologie gebruiken die transparantie promoot in alle fases van de supply chain.
  • Een eerlijke prijs betalen aan boeren en trainingen aan boeren geven waarmee ze hun productiviteit, de kwaliteit van hun product en het milieu verbeteren en ondersteunen.
  • Het aanmoedigen van andere chocolade producenten, distributeurs en verkopers om zich aan te sluiten bij hun Open Chain, een partner platform waar zij kennis, tools en praktijkvoorbeelden delen.

Paul Schoenmakers, Head of Impact bij Tony’s Chocolonely, vertelde ons dat de sleutel is dat je je leveranciers moet kennen en begrijpen.  “In elke chocolade reep die we verkopen zit cacao waarvan we 100% zeker weten waar deze vandaan komt. Want we geloven dat als je een directe relatie hebt met de cacao boeren die aan je leveren, dat je ook een betere relatie hebt met eventuele problemen,” zegt hij. Vorig jaar kwam Tony’s Chocolonely 268 zaken van kinderarbeid tegen. “Dat is eigenlijk een hele goede zaak omdat als we een problem vinden, we ook weten hoe het op te lossen,” zegt Paul. Bekijk hier de mini documentaire.

De opkomst van ethische mode

Een andere industrie met een hoog risico op gedwongen arbeid is de mode. Eerder dit jaar verscheen een rapport van UNICEF waarin was te lezen dat gedwongen arbeid veel voorkomt bij laag geschoolde arbeid zoals het plukken van katoen. Recentelijk lag de Britse online mode keten Boohoo nog onder vuur i.v.m, beschuldigingen over slechte werkomstandigheden in fabrieken.

Hoe kan dit gebeuren? “Bedrijven die hun producten in Europa en de VS verkopen hebben vaak geen flauw idee van waar hun textiel vandaan komt,” zegt Sofie Ovaa van Stop Child Labour. “Misschien weten ze wie de eerste leverancier is en hebben ze daar afspraken over goed gedrag mee gemaakt, maar verderop in de keten is het vaak lastig te begrijpen waar het katoen vandaan komt en wat de afspraken zijn.”

Voor de tweede aflevering in onze serie documentaires gingen we langs bij Project Cece, de grootste zoekmachine in Europa voor ethische kleding en duurzame mode. Lees het blog en bekijk de video.

De oprichters van Project Cece’s vertelden dat, naast in het beperken van risico’s, due diligence doen op de hele keten van leveranciers ook andere voordelen biedt aan mode bedrijven. “Deze ethische merken hebben zo’n geweldig verhaal, dat wil je gewoon vertellen,” zegt Project Cece co-oprichter Noor Veenhoven. “Je wilt laten zien dat een product zoveel meer is dan een cool kledingstuk, het heeft ook een mooie reis en verhaal achter de rug.”

Sociale verantwoordelijkheid en winst maken kunnen samen gaan

Inzicht in je keten van leveranciers en het terug brengen van gedwongen arbeid is duidelijk de juiste aanpak. Maar het is ook de beste manier om er voor te zorgen dat je bedrijf een duurzame toekomst heeft. In onze documentaires spraken we met experts die ons lieten weten en zien dat de toekomst van een bedrijf kan afvangen van of ze slagen of falen in de omschakeling naar een sociaal verantwoordelijke manier van werken.

Wil je er ook zeker van zijn dat je zaken doet met de juiste mensen? Denk dan eens aan de mogelijkheid van een due diligence screening tool zoals Nexis Diligence. Vraag nu een vrijblijvende demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs