Corona Kranten Barometer: organisaties en personen

30 April 2020 07:49

Dit is deel drie van onze reeks blogs over hoe Nederlandse Dagbladen schrijven over het Coronavirus. Dat dit een onderwerp is waar veel over geschreven wordt hoeven wij niet uit te leggen. Wat wel interessant is, is om met onze analyse- media monitoring tool Newsdesk te kijken naar de context van al die krantenartikelen. We delen graag een aantal bevindingen met jullie.

Bekijk hier de andere blogs

Deze personen worden vaak genoemd

Over welke personen wordt het meeste geschreven in relatie tot de Coronacrisis? Dat zien we in onderstaande grafiek.

Genoemde personen

Natuurlijk staat onze minister president Mark Rutte bovenaan. Hij is het gezicht namens de regering tijdens deze periode. Op nummer twee staat nog een wereldleider, de Amerikaanse president Donald Trump. Over Hugo de Jonge gingen ook veel artikelen, zeker sinds hij onze nieuwe minister van Volksgezondheid is geworden.

Een aanvullende stap is om te kijken naar het sentiment van de berichtgeving rondom deze personen, in combinatie met het coronavirus. Is dit positief (groen), negatief (rood) of neutraal (grijs). Dat kun je in een oogopslag zien in onderstaande grafiek. Newsdesk gebruikers kunnen in Newsdesk doorklikken op de gekleurde vlakken om de artikelen te lezen. Over Hugo de Jonge werden de meeste positieve artikelen geschreven. De toch wel opvallende uitspraken van Donald Trump over het bestrijden van het virus en de crisis zorgden voor veel negatief getinte artikelen.

De laatste entiteit waar we in dit blog naar kijken zijn organisaties. Over welke organisaties schreven de Nederlandse kranten in hun artikelen die over het coronavirus gingen?

personen in het nieuws sentiment

Bedrijven in het nieuws

Veel bedrijven hebben het momenteel zwaar. Zeker de bedrijven in de horeca en transportsector. Over Schiphol en de KLM wordt dan ook veel geschreven. Zeker toen bekend werd dat KLM financiële steun gaat krijgen van de regering. Maar de berichtgeving gaat niet alleen over bedrijven die het nu moeilijk hebben, er zijn ook bedrijven die profiteren van het thuiszitten van mensen. Zoals Netflix, die een recordaantal nieuwe abonnees mocht verwelkomen.

bedrijven en corona nieuws

Een analyse van uw organisatie?
Benieuwd naar wat er in de (online en offline) media over uw organisatie wordt geschreven? Vraag dan een gratis online media-consult aan. Wij maken dan samen met u een analyse van hoe uw organisatie, merk of product in het nieuws is geweest.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs