Zoals we in ons vorige blog al aangaven is het effect van het coronavirus ook in de Nederlandse dagbladen goed zichtbaar. Deze keer kijken we, met behulp van Newsdesk, naar de onderwerpen die in relatie tot COVID-19 centraal staan in de berichtgeving in de nationale en regionale kranten.
Onderwerpen gerelateerd aan het Coronavirus
Beperkende maatregelen, coronatest en beschermingsmiddelen. Dat zijn populaire onderwerpen die genoemd worden als er over het Coronavirus wordt geschreven.

Eind maart werd er veel gesproken over coronatesten. Zo verschenen er artikelen over huisartsen die zich zorgen maken over een mogelijk tekort aan testen. Andere kranten vroeg zich af waarom er nog zo weinig getest wordt in Nederland, in vergelijking met andere landen.
De discussie rondom beschermingsmiddelen kwam half april tot een hoogtepunt. Op 17 april verschenen er vooral veel berichten over mondkapjes. Worden deze verplicht? Hoe gaan andere landen hier mee om? Er zijn ook artikelen over mensen die zelf mondkapjes zijn gaan maken.

De bovenstaande grafiek geeft het aantal artikelen op basis van de automatische indexatie op onderwerp. Zorgmedewerkers (health care professionals), en zorgfaciliteiten (health care facilities) voeren de lijst aan. Dat is niet verwonderlijk. Wat wel opvallend is, is dat de derde plek is voor voetbal. Wat is hiervoor de verklaring? De aanleiding is de discussie in de kranten omtrent de voortgang van de Nederlandse voetbalcompetitie. Wat zal er gebeuren met het voetbalseizoen 2019/2020? Gaan we nog wedstrijden zien, met of zonder publiek en zal er nog een winnaar worden gekroond?
Regionale verschillen
Regionaal zijn er wel zeker verschillen in de onderwerpen die in de kranten staan. Zo wordt er in de kranten in Noord Holland, Overijssel, Gelderland, Zeeland en Limburg meer over de beperkende maatregelen geschreven dan in de andere provincies. En in verhouding tot de rest zijn beschermingsmiddelen iets dat blijkbaar meer speelt in de provincies Drenthe en Zuid Holland.

Uw eigen op maat analyse?
Benieuwd naar wat er in de (online en offline) media over uw organisatie wordt geschreven? De database van LexisNexis bevat een enorm aantal bronnen zodat u niets meer wist.
Vraag een gratis online media-consult aan waarin u een op maat advies krijgt m.b.t. media monitoring.