Davos verslag deel 1

28 November 2019 11:04

Het World Economic Forum (WEF) brengt deze week leiders van de regering en bedrijfsleven samen in het Alpenstadje Davos in Zwitserland. Ze bespreken de nieuwste trends in het bedrijfsleven en in de maatschappij. De deelnemerslijst is bijzonder: dit jaar hebben enkele van ‘s-werelds grootste bedrijven de leidinggevenden gestuurd die verantwoordelijk zijn voor Corporate Social Responsibility (CSR), ethiek en compliance en risk.

Veranderingen in de Davos-gastenlijst

Uiteraard bevinden zich op de deelnemerslijst van 88 pagina’s ook alle ‘usual suspects’: ministers, CEO’s en bestuursvoorzitters. Maar onder de deelnemers zijn enkele rollen die niet traditioneel geassocieerd worden met Davos:

  • Chief compliance officers
  • Chief risk officers
  • Hoofd van corporate social responsibility

Cisco Systems, Pfizer en Puma Energy hebben hun CSR-vertegenwoordigers gestuurd; en Zurich Insurance en the Westpac Group uit Australië hebben risicodeskundigen gestuurd.

Aangezien de meeste bedrijven slechts een klein aantal functionarissen naar het WEF sturen geeft de vertegenwoordiging van deze functies aan dat steeds meer bedrijven CSR, ethiek en compliance beschouwen als een van hun belangrijkste functies.

De functionarissen komen naar Davos vanuit grote bedrijven in verschillende sectoren in veel landen. Dit omvat bank-, verzekerings-, automotive-, energie- en farmaceutische bedrijven uit onder meer Singapore, Australië, Duitsland, Zwitserland, India, België en de Verenigde Staten.

Het is duidelijk dat het risico van omkoping en corruptie en het belang van CSR en ethiek niet alleen serieus word genomen in de VS en de wereldwijde banksector. Zoals we onlangs hebben opgemerkt, vormen ethische bedrijfspraktijken en corporate governance een groeiende prioriteit voor elk wereldwijd bedrijf. Op basis van het WEF van dit jaar moeten we verwachten dat het tempo van deze trend in 2019 zal versnellen.

Ethiek op de agenda

Als je naar de lijst met panels en evenementen in Davos kijkt, wordt een toenemende aandacht voor ethiek nog duidelijker.

  • VN-vertegenwoordigers organiseren een panel over ethische beleggingen en tonen aan dat het beter rendement kan bieden dan sommige van ’s werelds meest gevestigde fondsen.
  • Een poll zal worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van jonge bedrijfsleiders die onthult wat de volgende generatie van de bedrijven verwacht waar ze kopen, werken en investeren.
  • Ook zal er een rapport verschijnen over wereldwijde beleggingstrends van het afgelopen jaar, met actuele statistieken over de trend naar ethische beleggingen.

Wilt u weten wat de risico's zijn voor uw organisatie? Deze brengt u in kaart d.m.v. een regelmatig screening. Bijvoorbeeld met Nexis Diligence. Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs