Corruption Perceptions Index 2020

11 February 2021 11:51

Corruption Perceptions Index: opmerkelijke link tussen pandemie en corruptie

Zeggen dat 2020 een bijzonder jaar was is een understatement. De pandemie zorgde niet alleen voor zieke mensen en zelfs doden maar de wereld werd ook in één keer in een economische crisis gestort. Transparency International publiceerde recentelijk de Corruption Perceptions Index en merkt op dat “De onmiddellijke reactie op de COVID-19 pandemie onthulde enorme scheuren in het zorgsysteem en democratische instituten, en liet zien dat soms mensen met macht of overheden meer bezig zijn met zichzelf dan met kwetsbare anderen.”

Het CPI2020 rapport suggereert ook dat “terwijl de wereld in een transitie zit van crisis naar herstel, anti-corruptie inspanningen gelijk moeten op gaan om een eerlijke opleving te garanderen.” Het rapport heeft een focus op de publieke sector, maar noemt ook een aantal andere bekende gevallen van omkoping en corruptie. Zelfs in landen die goed scoren in de index kan corruptie een rol spelen. Daarom is het extra belangrijk een goed lopend due diligence en risk monitoring proces te implementeren, in welke sector u dan ook werkzaam bent.

Het gevecht tegen omkoping & corruptie neemt een ongezonde wending

Ondanks strengere wetgeving in sommige regio’s, heeft meer dan 66% van de 180 landen in het CPI een score onder de 50 op een schaal die de perceptie van corruptie rangschikt. 0 staat voor zeer corrupt en 100 staat voor zeer schoon. De hoogst scorende regio is West Europa en de Europese Unie, met een gemiddelde score van 66 van de 100, dit toont wel aan dat er zelfs bij deze landen nog werk te doen is.

Dit feit wordt ondersteund door sommige zaken m.b.t. omkoping en corruptie die in 2020 in het nieuws zijn geweest. Zoals de Airbus schikking voor bijna € 3.4 miljard in boetes die betaald moest worden in de V.S., Frankrijk en de UK. De schikking was het gevolg van een onderzoek van vier jaar naar het gebruik van derde partijen voor het omkoping van beslissers om vliegtuigen en satellieten te verkopen in o.a. China, Japan, India, Rusland en Mexico.  
“Landen bovenaan de CPI spelen een prominente rol in het aanwakkeren van corruptie door buitenlandse omkoping en corruptie mogelijk te maken door ondoorzichtig eigendom van bedrijven,” zegt Transparency International.

Beneficial Ownership herkennen is cruciaal

Zoals vermeld in het rapport is verborgen eigendom, oftewel Beneficial Ownership, vaak een bron voor mogelijke financiële misdaden. Het is het oude refrein: sinds de Panama Papers in 2016 verschenen zijn diverse regeringen bezig met het implementeren van verplichte registratie van Beneficial Ownership. In Nederland is er in 2020 een UBO-register ingevoerd als gevolg hiervan.

De pandemie heeft ook andere tekortkomingen in het gevecht tegen omkoping en corruptie laten zien. Transparency International zegt dat “Corruptie overheerst tijdens COVID-19, van omkoping voor COVID-19 tests, behandeling of andere zorg diensten tot het inkopen van medische hulpmiddelen.”  Maar veel bedrijven gingen ook de fout in door zaken te doen met de verkeerde derde partijen waardoor ze negatief in het nieuws zijn gekomen of financieel in het nauw kwamen.

Inzicht in mogelijke risico’s kan alleen door voortdurende risk monitoring. Bekijk hier het volledige rapport 2020 CPI om te zien waar Nederland op de lijst staat en lees de aanbevelingen van Transparency International om omkoping en corruptie tegen te gaan.

Hoe Nexis Solutions kan helpen

Is jouw risk monitoring en due diligence proces al op orde? Nexis Solutions denkt graag met je mee. Vraag ons eens naar onze risk & compliance oplossingen zoals Nexis Diligence, een krachtige en complete due diligence screening tool. Benieuwd? Vraag een demo aan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs