Crisiscommunicatie na een cyberaanval

11 August 2020 07:00

Crisis communicatie

Stel je voor: je bent verantwoordelijk voor het beheren van de online aanwezigheid van je merk, als je je plotseling realiseert dat je het slachtoffer bent geworden van een beveiligingshack. Raak je in paniek? Of heb je een plan om je met beide benen op de grond te houden?

Volgens Cybersecurity Ventures stijgen de kosten van wereldwijde cybercriminaliteit in 2021 naar schatting $ 6 biljoen, een stijging van 100% vanaf 2015. Voor bedrijven die vaak het slachtoffer worden van dergelijke aanvallen, hebben kritische PR-professionals een strategie ontwikkeld voor crisiscommunicatie. Overweeg het volgende:

Laat het publiek weten dat je met het probleem omgaat

Het laatste wat je wilt doen is doen alsof de aanval nooit heeft plaatsgevonden. Jouw publiek is zich er waarschijnlijk toch van bewust, dus zorg ervoor dat je transparant bent en het probleem aanpakt. Communiceer met mensen naar boven en naar beneden en communiceer continu. Voeg toe wat  je weet om het vertrouwen te wekken dat je als bedrijf het probleem aanpakt en de informatie beschermt.

Waar mogelijk, committeer je tot de genoemde actie: Zeg bijvoorbeeld 'Dit hebben we opgelost op…' - en vul dan de tijd of datum in op de stippellijn.

Ontwikkel en onderhoud een crisiscommunicatieplan

Het is niet genoeg om je publiek te vertellen dat je je bewust bent van het probleem en dat je eraan werkt om het probleem te verhelpen. Hoe ga je precies om met de cyberaanval? Het opstellen van een crisiscommunicatieplan zorgt ervoor dat je op alles voorbereid bent en een tijdige oplossing biedt in het geval van een ramp.

  • Maak een contactlijst van het crisiscommunicatieteam.
  • Ontwikkelen een haalbare tijdlijn om het probleem aan te pakken.
  • Maak een lijst met stakeholders, doelgroepen en kanalen die u moet informeren zodra er iets misgaat.
  • Verstrek een lijst met wachtwoorden aan de juiste mensen zodat meerdere belanghebbenden toegang hebben tot de software om de crisis tegen te gaan.
  • Zorg ervoor dat u harde en digitale kopieën van uw crisiscommunicatieplan bijhoudt, want als u het verliest, kan dit op zichzelf een crisis veroorzaken.

Om te voorkomen dat je bedrijf niet kan herstellen na een cyberaanval, moet je je crisiscommunicatieplan regelmatig oefenen, vooral wanneer nieuwe gezichten in het team komen. Voer elk kwartaal specifieke oefeningen uit om er zeker van te zijn dat je in goede vorm bent en goed voorbereid op het geval van een cyberramp.

Meer weten over crisiscommunicatie? Of op zoek naar een media monitoring oplossing waarmee je kunt checken wat er over jouw merk of product wordt gezegd en door wie? Neem contact met ons op, we helpen graag verder.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs