Data voor supply chain management

19 September 2022 11:19

Zo kan data en technologie ingezet worden voor supply chain intelligence

De afgelopen jaren werden gekenmerkt door verstoringen in de toeleveringsketen (supply chain) – van Covid-19 tot tot de invasie van Oekraïne. Bovendien worden bedrijven die illegale of onethische activiteiten in hun toeleveringsketen niet goed identificeren, geconfronteerd met toenemende regelgevings-, reputatie-, financiële en strategische risico's.

In deze blog bekijken we enkele van deze risico's en laten we zien hoe slim gebruik van data en technologie bedrijven kritische supply chain intelligence kan geven. We leggen ook uit hoe Nexis® Solutions kan helpen om die risico's te identificeren en te beheersen.

Waarom het moeilijker is dan ooit om inzicht te krijgen in jouw toeleveringsketen

Veerkracht van de toeleveringsketen is een kernambitie geworden voor bedrijven na drie jaar van veranderingen en ontwrichting. De reden: bedrijven die hun toeleveringsketen begrijpen en due diligence uitvoeren op de bedrijven erin, zijn beter in staat om te anticiperen op eventuele risico's en deze te beheren. Maar het verkrijgen van deze supply chain-intelligentie is nu moeilijker dan ooit en wel vanwege deze vier trends:

 1. Globalisering: een product of dienst die door één bedrijf wordt verkocht, kan gemakkelijk langs een keten van tientallen bedrijven in meerdere rechtsgebieden zijn gegaan. Het is soms lastig om inzicht te krijgen in dat gehele proces.
 2. Digitalisering: de pandemie versnelde de adoptie van digitale diensten en het werken op afstand. Het maakte het lastig om potentiële of huidige leveranciers te bezoeken om hun nalevingsregime en andere voor due diligence onderzoek nodige informatie te verifiëren.
 3. Verrassingen in de toeleveringsketen: Oekraïne, de energiecrisis, de blokkade van het Suezkanaal, natuurrampen – de lijst gaat maar door. Dit soort zaken lijken steeds vaker voor te komen, en ze brengen drastische veranderingen met zich mee in de toeleveringsketens van bedrijven.
 4. Verschuivende sancties: het conflict in Oekraïne heeft geleid tot tal van internationale sanctiemaatregelen die de noodzaak benadrukken om personen en bedrijven te screenen en zo inbreuken op de sancties te beperken.

Regelgevingsrisico's zijn van cruciaal belang voor bedrijven, maar het niet begrijpen van hun toeleveringsketens brengt andere uitdagingen met zich mee:

 • Reputatierisico: bedrijven moeten hun reputatierisico's beheersen om deugdelijk ethisch gedrag en ESG-verplichtingen aan te tonen, maar dit werk kan van de ene op de andere dag ongedaan worden gemaakt als blijkt dat een van hun leveranciers betrokken is geweest bij onethische of illegale activiteiten.
 • Financieel risico: verstoring van de toeleveringsketen kan de bedrijfsactiviteiten van een bedrijf verwoesten en daarmee ook de bedrijfsresultaten. Maar als een bedrijf de financiële gezondheid van zijn leveranciers al heeft beoordeeld, kan het beter voorspellen welke het meest waarschijnlijk een onverwachte schok zullen overleven en de bedrijfsgroei zullen ondersteunen. Het niet voorkomen van ketenrisico's kan ook leiden tot hoge boetes.

Data en technologie kunnen kritische supply chain-intelligentie bieden

Technologie is een krachtige aanwinst geworden voor bedrijven die op zoek zijn naar supply chain intelligence. Tools voor kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen grote hoeveelheden gegevens over leveranciers analyseren en screenen.

Echter, veel organisaties maken nog geen gebruik van deze mogelijkheid. Minder dan een kwart van de Britse bedrijven die in 2021 door Deloitte werden ondervraagd, nam technologie op als onderdeel van hun risicostrategie. Bovendien geven veel bedrijven prioriteit aan technologische ontwikkelingen zonder te beseffen dat deze tools slechts zo effectief zijn als de data die ze aandrijven. Hoogwaardige en betrouwbare gegevens vormen de brandstof voor een effectief gebruik van technologie voor supply chain intelligence.

Nexis Solutions kan helpen: ontdek onze data

Nexis Solutions helpt bedrijven inzicht te krijgen in de risico's in hun toeleveringsketen door alle benodigde informatie te verzamelen op één plek. Bijvoorbeeld:

 • Nieuwsgegevens helpen bedrijven om de reputatie van hun leveranciers te beoordelen.
 • PEP's en sanctiegegevens stellen bedrijven in staat om hun leveranciers te screenen
 • ESG-ratings bieden een overzicht van het milieu-, sociale en governance profiel (ESG) van een bedrijf
 • Bedrijfsgegevens helpen bij het beoordelen van de financiële gezondheid van een leverancier

Benieuwd naar de mogelijkheden? We vertellen je er graag meer over! Neem contact op via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs