Data waarmee je de concurrentie voor blijft

06 June 2021 13:29

Bedrijven die alternatieve datasets koppelen, ervaren een concurrentievoordeel, zegt dit McKinsey rapport

Het aggregeren en analyseren van alternatieve data helpt bedrijven bij het "ontsluiten van verbeteringen in groei, productiviteit en risicobeheer", aldus een recent rapport van het toonaangevende managementadviesbureau McKinsey. Volgens het rapport, ‘Harnessing the power of external data’ profiteren nog te weinig bedrijven van het potentieel van data. Hoe kunnen bedrijven in gaan zien dat gegevensbronnen van derden kunnen helpen bij het nemen van een voorsprong op de concurrentie?

Voorspellingen, productiviteit en winst: de kracht van externe data

Bedrijven over de hele wereld hebben de transformatieve effecten van big data al ervaren. In een verwijzing naar een studie van 179 grote bedrijven in de VS, merkt het McKinsey-rapport op dat degenen die data gebruikten om beslissingen te nemen, hun productiviteit verhoogden met 5-6% boven wat anders zou worden verwacht.

De auteurs beschrijven een grote, niet nader genoemde verzekeringsmaatschappij die haar gebruik van externe gegevensbronnen heeft uitgebreid "van een handvol tot meer dan 40 in een tijdsbestek van twee jaar". Deze beslissing wierp zijn vruchten af, want het verhoogde de voorspellende kracht van de modellen van het bedrijf met meer dan 20% en stelde de verzekeraar in staat tijd te besparen door de lijst met vragen die hij zijn klanten doorgaans stelde in te korten.

Ondanks een groeiend bewijs dat het aanvullen van interne gegevens met gegevensbronnen van derden waardevolle context en inzichten biedt, waarschuwt het rapport: "Er zijn maar weinig organisaties die volledig profiteren van gegevens die buiten hun muren worden gegenereerd." "Een goed gestructureerd plan voor het gebruik van externe gegevens kan een concurrentievoordeel opleveren", aldus het rapport.

Alternatieve data en risk management

Het onderzoek van McKinsey benadrukt het nut van alternatieve data voor een breed scala aan bedrijfskritieke activiteiten. Risicobeheerprocessen die bijvoorbeeld nieuws en sociaal commentaar, bedrijfsgegevens, sancties, watchlists en PEP's en juridische gegevens integreren, kunnen "leveranciers- en reputatierisico's verminderen".

Financiële dienstverleners blijven in de voorhoede van alternatieve data-adoptie. Zij gebruik  nieuwsbronnen en bedrijfsgegevens om analyses te maken van derde partijen of om interne procedures m.b.t. risk management te verbeteren.

Het rapport voegt eraan toe dat alternatieve gegevens bijzonder nuttig zijn om investeringsbeslissingen te ondersteunen. Traditioneel waren deze gebaseerd op interne gegevens, financiële overzichten en analistenbeoordelingen van bedrijven. Maar nu biedt een veel breder scala aan datasets inzichten, waaronder patentgegevens die helpen om "de bedrijfsstrategie te begrijpen en financiële prestaties en organisatiegroei te voorspellen"

Verzamel verrijkte data voor optimale prestaties

Een reden waarom de meeste bedrijven niet optimaal gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden van data van derden, is dat het verkrijgen van datasets slechts de eerste stap is. Bedrijven moeten eigenlijk vier stappen ondernemen om de waarde van externe data te ontsluiten:

  1. Gebruik technologie om datasets aan elkaar te koppelen: Datasets kunnen worden gecombineerd en vergeleken met behulp van kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld in het geval van het in kaart brengen van kredietscores m.b.t. risk management.  "Door meer gegevenstypen te consumeren en relevante informatie te extraheren uit schijnbaar niet-gerelateerde patronen, zou machine learning met grotere precisie kredietscores voor meer individuen kunnen genereren", schrijven de auteurs.
  2. Verkrijg genormaliseerde en verrijkte gegevens: om gegevensanalyse op een set van gegevens toe te passen, moeten de gegevens het juiste formaat hebben. Dit is een tijdrovend proces, dus het is het beste om externe gegevens te verwerven die al zijn genormaliseerd en verrijkt om tijd, moeite en kosten te besparen.
  3. Ontwikkel vertrouwde relaties met dataleveranciers: het rapport waarschuwt dat het verkrijgen van individuele datasets uit meerdere bronnen kan leiden tot "een reeks tijdrovende discussies en onderhandelingen van leverancier tot leverancier" en dat het uitproberen van een nieuwe leverancier "vaak maanden duurt". Een enkele, vertrouwde en gezaghebbende aanbieder van talrijke datasets zal tijd besparen, en de relatie die zich met hen ontwikkelt, kan leiden tot nieuwe inzichten over het optimaliseren van datagebruik.
  4. Maak continue updates mogelijk: Risicobeheer en beleggen zijn geen eenmalige beslissingen, maar vereisen voortdurende monitoring. Het integreren van gegevens van externe providers door gebruik te maken van flexibele API's biedt een "continue transportband" van relevante gegevens.

Moet u de externe gegevensbronnen die u gebruikt voor voorspellende analyses en meer willen uitbreiden, denk dan eens aan Nexis® Data as a Service. Vraag een vrijblijvend gesprek hierover aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs