De mensen achter DaaS

25 November 2021 14:34

"De behoefte van klanten aan data en integratie van data is iets dat constant in ontwikkeling is", zegt Viji Alagarsamy. En in haar rol als director of product management voor DaaS (Data as a Service) bij LexisNexis zou ze het moeten weten. Viji werkt geregeld samen met klanten die niet op zoek zijn naar producten maar naar antwoorden.

We interviewden Viji onlangs en bespraken met haar wat DaaS te bieden heeft aan organisaties.

Hoe zou je de waarde omschrijven die LexisNexis levert aan DaaS-klanten?
Allereerst ligt de nadruk op samenwerking en luisteren we naar de klant. We leveren niet alleen API's aan en laten het dan vallen.

Nadat een klant contact met ons heeft opgenomen, is er een fase waarin we de tijd nemen om te begrijpen wat ze proberen op te lossen en wat ze willen bereiken. We proberen inzichtelijk te krijgen wat voor soort gegevens ze nodig hebben en in welke vorm die gegevens geleverd moeten worden. Zodra we weten welk probleem de klant heeft, leveren we een oplossing. Maar zelfs dan bieden we de API niet aan als een kant-en-klaar 'product'. De API is het mechanisme dat de waarde levert die we uiteindelijk bieden, namelijk heel veel relevante content, met een hoge kwaliteit, en het gepatenteerde verrijkingsproces dat we erop toepassen.

Als je eenmaal weet welke datasets de klant nodig, wat gebeurt er daarna?
De API die we leveren wordt beschikbaar gesteld op proefbasis, zodat we er zeker van kunnen zijn dat de API voldoet aan de behoeften van de klant. Tijdens de proefperiode realiseren ze zich soms ook dat we andere diensten bieden die ook een toegevoegde waarde bieden. Denk dan aan het verder verrijken van de data bijvoorbeeld.

Kun je een voorbeeld geven van een DaaS-klant en wat zij gebruiken?
Ik kan geen namen noemen, maar mijn team werkt momenteel samen met een overheidsinstantie uit een bepaald land die volledig wil digitaliseren. We zoeken naar manieren om ze een continue datafeed te bieden en ze zo te voorzien van onze data.
Ook bekijken we wat er verder nodig is om hun gegevens en de gegevens van derden te verrijken. Ze willen dat wij het platform zijn dat al deze functionaliteiten host en onderhoudt. Het is een hele uitdaging, maar zeker één die ik graag aanga.

Wat zijn volgens jou onderscheidende factoren van Nexis DaaS?
Wij zijn constant bezig om te voldoen aan de veranderende behoeften op het gebied van gegevens en aanlevering van de gegevens. Dit doen we door onze API’s en andere vormen van data-leveringen te verbeteren en, indien nodig, verder te ontwikkelen. Je zou me misschien bevooroordeeld kunnen noemen, maar ik geloof dat we dat beter doen dan wie dan ook!

Op welke DaaS-innovatie ben je het meest trots?
Dat is Nexis Data Lab! We hebben het gebouwd als antwoord op een behoefte vanuit het Hoger Onderwijs.
Het is is een cloudgebaseerd selfserviceplatform waar studenten, onderzoekers en docenten onderzoek kunnen doen. Het is geschikt voor beginners en voor ervaren onderzoekers. Stel je voor dat een datawetenschapper snel een dataset kan samenstellen en er dan meteen in kan springen en de data kan manipuleren in een notebookomgeving met Python. Ze kunnen zo in enkele minuten doen wat anders weken of zelfs maanden zou duren.

Lees hier meer over Nexis Data Lab

Aan welke DaaS-innovaties werk je momenteel?
Op dit moment werken we aan een verbeterde ontwikkelaarsportal die zal zorgen voor een snellere integratie van onze API's in de workflow van een klant. Het is een project met zo veel potentieel dat het de afgelopen maanden echt in omvang is uitgebreid. Het begon als een klein project om de bestaande portal te verbeteren. Maar we zagen steeds meer kansen toen we er aan gingen werken en nu is het een heel project geworden waar we onze handen aan vol hebben!

Lees hier meer over Nexis DaaS

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs