Het is vaak moeilijk om je financiële doelstellingen te behalen als ze niet aansluiten bij de prioriteiten van je omgeving en de rest van de wereld. Hoe los je dit op en zorg je ervoor dat je wervingscampagne mensen aanzet om in actie te komen en te doneren?
Dit kan bijvoorbeeld door in te spelen op de 'duurzame ontwikkelingsdoelen ' (SDG's) van de Verenigde Naties. De SDG's bestaan uit 17 internationale doelstellingen die in 2015 zijn geformuleerd door de Verenigde Naties. Deze doelstellingen bestaan op hun beurt weer uit 169 verschillende targets. Ze hebben betrekking op maatschappelijke en economische kwesties, zoals armoede, voedsel, gezondheid, onderwijs, klimaatverandering, gendergelijkheid, water, hygiëne, het milieu en maatschappelijke rechtvaardigheid.
Maar wat kun jij hiermee?
Samenwerken voor succes
Het zeventiende SDG luidt: 'Versterken van het mondiaal partnerschap om doelen te bereiken'. Ga dus op zoek naar bedrijven die bepaalde SDG's onderschrijven en gebruik dat als uitgangspunt voor een dialoog of samenwerking. Door onderzoek te doen naar bedrijven en hun doelstellingen, weet je precies wat er speelt en kun je je benadering eventueel nog wat aanpassen. Dan is het fijn als je kunt vertrouwen op een partner die niet alleen de benodigde gegevens verzamelt en filtert, maar deze gegevens ook voortdurend bijwerkt en up-to-date houdt door middel van meldingen en rapportages. Zo wordt je onderzoek betrouwbaarder, efficiënter en consistenter.
De juiste focus
17 doelstellingen is nogal wat om te verwerken voor de meeste donoren. Richt je op de SDG's die voor jouw specifieke doel het belangrijkst zijn. Zo houd je gesprekken eenvoudiger en klink je overtuigender. Onderwerpen zoals onderwijs, het milieu en armoede kunnen nogal overweldigend zijn. Vestig de aandacht daarom op één verhaal, en breng dat op een begrijpelijke manier. Kijk welke kwesties het beste aansluiten bij de doelstellingen van jouw organisatie en onderzoek de berichtgeving en MVO-programma's van bedrijven die hierbij aansluiten. Als 'kinderarmoede' bijvoorbeeld meer aandacht krijgt dan 'armoede', kan het verstandig zijn om je doelstellingen nader te specificeren. De 17 SDG’s bieden ontelbare mogelijkheden, dus neem de tijd en denk goed na over hoe jouw organisatie hier het beste op in kan spelen.
Door aan te sluiten op duurzame ontwikkelingsdoelen, onderscheid je je organisatie van de rest en optimaliseer je je wervingscampagnes. Zo krijgt jouw werk wereldwijde relevantie en pas je jouw verhaal aan op een manier die het best past bij jouw doelstellingen.