
Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen, en had in de aanloop naar de verkiezingen ook structureel meer aandacht in de Amerikaanse media dan Hillary Clinton. Is dit een logisch verband?
Uit een eerder onderzoek van LexisNexis Business Insight Solutions met behulp onze media monitoring tool Newsdesk bleek er een correlatie te zijn tussen de peilingen en de mate van media-aandacht die Donald Trump heeft gehad. In dit onderzoek werd de traditionele media (print, online en televisie) van 1 Juni t/m 7 september verzameld. Media als The New York Times, CNN, Associated Press, MSNBC, Washington Post, USA Today, Bloomberg, Reuters, Fox News, en Fortune zijn meegenomen in dit onderzoek. In dit onderzoek werd gekeken naar het aantal artikelen, 'share of voice' en het sentiment. Deze data werd vervolgens naast de peilingen van de twee kandidaten gelegd. Hieruit bleek dat er een sterke correlatie was tussen het volume van de artikelen en de peilingen. Hoe meer media-aandacht Donald Trump per week of dag kreeg hoe meer hij steeg in de peilingen; wanneer de media-aandacht daalde, dan daalde hij ook in de peilingen. Zie hieronder de twee grafieken. Voor het volledige artikel klik hier.
Nu Donald Trump de verkiezingen heeft gewonnen, rijst de vraag: had de winst voorspeld kunnen worden op basis van de media-aandacht? Uit onderstaande grafiek bleek dat Donald Trump vanaf 1 september tot en met 7 november elke week net iets meer media-aandacht had in Print media en online nieuws dan Hillary Clinton

Gekeken naar het sentiment van de artikelen van de laatste maand is de dalende lijn bij Hillary Clinton te verklaren door het Comey e-mail schandaal. Een paar dagen na het schandaal zie je het aantal positieve artikelen weer stijgen. Opvallend aan het sentiment van Donald Trump is de stijgende lijn sinds zijn schandaal. In deze laatste periode was het aantal artikelen per kandidaat gelijk.


Kortom, naast het grote volume aan artikelen heeft Donald Trump ook in de loop der tijd een steeds positiever sentiment gerealiseerd. Als het volume van media-aandacht en een steeds positiever sentiment garant stond voor het voorspellen van de uitslag, hadden we dus kunnen weten dat Donald Trump zou winnen. Maar om dit wetenschappelijk te staven, is uiteraard verder onderzoek nodig. Maar wie weet kunnen we in deze tijd, waarin de impact van de media groter lijkt te zijn dan ooit, op basis van de media-aandacht de toekomstige leiders voorspellen.
Voor het televisieprogramma Nieuwsuur is uitgezocht hoe het komt dat, ondanks dat de poll's sterk in het voordeel van Hillary waren, Trump toch de verkiezingen heeft gewonnen. Het onderzoek geeft een aantal antwoorden. Bekijk hier het fragment vanaf 10.00 min.
Bent u naar aanleiding van dit artikel benieuwd naar de mogelijkheden van media monitoring? Vraag dan een vrijblijvende demo aan van onze media monitoring- en analyse tool Newsdesk.