Nieuw rapport toont de urgente uitdaging aan om inzicht te krijgen in de milieueffecten van derde partijen
Volgens een nieuw rapport heeft slechts 5% van de grootste bedrijven in het VK een 'geloofwaardig' milieuplan gepubliceerd dat zou voldoen aan de aankomende regelgeving. Dit percentage toont de moeilijkheden waarmee compliance-functionarissen worden geconfronteerd die de ESG-impact van derden en leveranciers willen beoordelen. In deze blog kijken we daarom naar drie manieren waarop bedrijven de uitdaging kunnen overwinnen door hun due diligence te verbeteren.
Nieuwe wettelijke vereisten voor bedrijven rond openbaarmakingen op milieugebied
Eén van de aankondigingen van de Britse regering tijdens de COP26-klimaattop van de Verenigde Naties in november 2021 was een op handen zijnde regelgeving rond milieunaleving. Er is vervolgens een taskforce opgericht en het ontwerp voor de nieuwe regel is gepubliceerd met een lijst van normen rond milieuverklaringen waaraan bedrijven zullen moeten gaan voldoen. De leidraad zal naar verwachting dit jaar worden afgerond en de verordening zal binnenkort van kracht worden.
Toch beweerde een recent overzicht van EY dat slechts 5% van de FTSE 100-bedrijven plannen heeft gepubliceerd die onder de richtlijnen van de overheid als "geloofwaardig" zouden worden beschouwd. 78% van deze bedrijven heeft gedeeltelijk ontwikkelde plannen gepubliceerd die nog niet voldoen aan bepaalde belangrijke vereisten. Hoewel bedrijven nog even de tijd hebben tot de verordening van kracht wordt, zijn deze cijfers toch wel zorgelijk.
Drie tips voor het identificeren en mitigeren van ESG-risico's
Hoe kunnen compliance officers deze uitdaging het hoofd bieden? Deze drie best practices rond due diligence springen eruit:
- Beschouw ESG-screening als een noodzaak: bedrijven kunnen milieu- (en ESG-)impact niet langer behandelen als een "nice to have" in hun due diligence-benadering. ESG zou een kernoverweging moeten zijn bij het al dan niet zakendoen met een derde partij. Dit is vaak een regelgevende vereiste, maar zelfs als dat niet het geval is, kan het aantonen van inzicht in de ESG-effecten bedrijven een concurrentievoordeel opleveren.
- Verkrijg de juiste gegevens: de verschuiving naar regelgevers die bedrijven verplichten verklaringen af te leggen over hun ESG-record en -plan (zoals vereist door de nieuwe Britse Taskforce), zal meer bewijs opleveren waarmee nalevingsfunctionarissen de milieurecords van bedrijven kunnen beoordelen. Maar bedrijven moeten er ook voor zorgen dat ze derde partijen screenen tegen een breed scala aan andere gegevensbronnen op trefwoorden als 'milieu', 'koolstof' en 'vervuiling'. Nieuwsgegevens kunnen bijvoorbeeld verklaringen over bedrijven of beweringen over hun milieu-impact aan het licht brengen die niet in een jaarverslag of openbaarmaking van regelgeving voorkomen.
- Maak gebruik van technologie: het is bijna onmogelijk om handmatig enorme datasets van nieuws-, bedrijfs- en juridische bronnen te doorzoeken. In plaats daarvan zouden bedrijven technologieplatforms moeten gebruiken waarmee ze automatisch een groot aantal entiteiten op één plek kunnen screenen tegen een breed scala aan gezaghebbende bronnen. Met toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen bedrijven ook nieuwe risico's opsporen.
Beoordeel ESG-claims met gegevens en technologie van LexisNexis
LexisNexis helpt organiseren bij het implementeren van een efficiënter en effectiever due diligence-proces om ESG-risico's te identificeren en te beperken door bedrijven te voorzien van gezaghebbende gegevens uit de meest relevante bronnen, waaronder:
- Nieuwsgegevens om reputatierisico's van derden in kaart te brengen.
- PEP's en sanctiegegevens om derde partijen te identificeren die mogelijk meer due diligence nodig hebben.
- Uitgebreide ESG-categorisatie en tagging
- Gegevens over ESG-beoordelingen
- Bedrijfsgegevens om een beeld te helpen vormen van de structuur van een bedrijf, bestuurders en uiteindelijke begunstigden.
We ondersteunen bedrijven bij het inzetten van technologie in deze bronnen om hun benadering van due diligence en risicobeheer te verbeteren. Bijvoorbeeld:
- Nexis Diligence™ ondersteunt een effectief due diligence-proces met onze uitgebreide archieven die meer dan 40 jaar teruggaan.
- Nexis® Data as a Service levert een ongeëvenaarde verzameling gelicentieerde data via flexibele API's.