Due Diligence voor milieurisico's

13 June 2022 16:11

Speciale serie over ESG-risico's: omgaan met de groeiende verwachtingen aan due diligence voor milieurisico's

Dit is het tweede artikel in onze serie over ESG-risico's . We bespreken de "E" van "ESG", met de belangrijkste factoren voor een goede beoordeling van milieurisico's. Daarnaast leggen we uit hoe Nexis® Solutions je helpt om de informatie te vinden die er echt toe doet, voor effectief risicomanagement.

Criteria voor milieurisico's

ESG is een breed pakket, maar de milieucomponent is meestal het duidelijkste: er is de afgelopen jaren veel aandacht voor geweest, zowel in beleid als in de media. Vaak wordt de “E” gebruikt als synoniem voor de uitstoot van broeikasgassen. De milieurisico's voor bedrijven zijn echter een stuk breder. Daarom moet due diligence hiervoor drie belangrijke onderdelen afdekken:

 • Grondstoffen: Waar komen de materialen voor producten vandaan? Vervuilen de productiemethoden onze planeet? Hoe zien de processen voor afvalbeheer en waterbeheer eruit? Beleggen investeringsmaatschappijen in vervuilende bedrijven, of in groene ondernemingen?
 • Duurzaamheid: Hebben de diensten en producten van een bedrijf een sterk negatieve CO2-balans? Of probeert het bedrijf om duurzaam te werken volgens de principes van de circulaire economie, die hergebruik bevorderen en een minimale milieu-impact nastreven?
 • Uitstoot van broeikasgassen: Wat is de CO2-uitstoot van een bedrijf en zijn derde partijen, en wat is het energieverbruik? Welke toezeggingen hebben ze gedaan om de uitstoot te verminderen? Maken ze hun milieu-impact openbaar in hun jaarverslag en andere communicatie? Hebben ze in het verleden hun doelen behaald?

Waarom moeten organisaties milieurisico's begrijpen?

Due Diligence voor mensenrechten wordt steeds vaker opgenomen in de wetgeving. In dit kader concentreren toezichthouders en nalevingsinstanties zich specifiek op de milieu-impact van bedrijven. Na de COP26-klimaattop van eind 2021, waar wereldleiders verdere actie hebben afgesproken om klimaatverandering tegen te gaan, zal deze trend naar alle waarschijnlijkheid nog aan vaart winnen.

Enkele recente voorbeelden:

 • De Competition and Markets Authority van het Verenigd Koninkrijk doet onderzoek naar grote modebedrijven, die worden beschuldigd van misleidende claims over hun milieuscores.
 • De Bank of England waarschuwt banken en verzekeraars voor strenge naleving als ze hun klimaatrisico's niet managen.
 • Door de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) groeit de druk op vermogensbeheerders om aan te geven of ze ESG-factoren hebben meegewogen in hun beleggingsbeslissingen.

Ook is milieu-impact inmiddels een belangrijke factor voor reputatierisico's. Vorig jaar riep Greta Thunberg banken nog op om “onze vernietiging niet langer te financieren” door geld te investeren in bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken. Dit leverde de sector wereldwijd negatieve krantenkoppen op.

Het is echter niet altijd gemakkelijk voor bedrijven om de milieu-impact van derde partijen of mogelijke investeringsprojecten te bepalen. Greenwashing komt ontzettend veel voor. Volgens een recent onderzoek legt ruim een derde van de 1000 grootste Amerikaanse bedrijven op geen enkele manier verslag af over zijn milieu-impact. Dit dwingt bedrijven om verschillende gegevensbronnen en criteria toe te passen om milieurisico's goed te beoordelen in hun due diligence.

LexisNexis: ESG-risico's en inzichten naar boven halen

Hier bij LexisNexis helpen we organisaties om de uitdagingen rondom de beoordeling van milieurisico te boven te komen. Wij kunnen je voorzien van een compleet pakket aan gegevensbronnen: van ons nieuwsarchief tot aan bedrijfsgegevens, sanctielijsten en politiek prominente personen.

Naast onze bestaande data hebben we recent specifieke ESG-content toegevoegd aan Nexis Diligence®, waarmee gebruikers met vertrouwen een ESG-risicobeoordeling kunnen toevoegen aan workflows en rapportages voor hun due diligence onderzoek.

 • ESG Ratings is een nieuwe type content in Nexis Diligence, dat een snel overzicht biedt van een ESG-profiel van een bedrijf. Deze ratings worden aangeleverd door CSRHub en helpen klanten om de risico's op reputatieschade of ethische problemen in te schatten.
 • ESG Custom News geeft gebruikers een set vooraf ingestelde zoektermen, waarmee ze naar behoefte ESG-onderzoek kunnen uitvoeren binnen onze uitgebreide set van nieuwsbronnen.
 • ESG Factors Power topics laten gebruikers hun nieuwsresultaten post-filteren met ESG-specifieke indexering voor onderwerpen.

Andere blogs in deze serie:

-  Lees blog 1: waarom ESG due diligence zo belangrijk is

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs