Commerzbank krijgt boete van £37m opgelegd voor due diligence nalatigheid gerelateerd aan Politically Exposed Persons
In juni legde de FCA een boete op aan het Londen kantoor van de Duitse Commerzbank. Het betrof een bedrag van £37 miljoen en de reden was dat ze geen adequate Anti-Money Laundering (AML) controle hadden ingesteld. De bank liep achter bij due diligence checks van meer dan 1.700 klanten en had 1.100 risicovolle klanten en 40 risicovolle landen niet toegevoegd aan haar geautomatiseerde due diligence tool. Ook PEP’s (politically exposed persons) waren niet meegenomen in het due diligence proces.
Deze boete herinnert ons allemaal aan het feit dat PEP’s invloed hebben op financiële, juridische en strategische risico’s van een bedrijf. De prominente en publieke functie van een PEP kan ervoor zorgen dat ze eerder bloot staan aan beïnvloeding door bijvoorbeeld fraude en omkoping. Het is daarom belangrijk dat organisaties altijd PEP’s identificeren onder kun klanten, leveranciers of andere derde partijen.
Maar zelfs als er geen bewijs is van omkoping of fraude bij PEP’s, zoals in dit geval, dan laat de boete voor Commerzbank nog steeds zien dat bedrijven gestraft kunnen worden voor het niet inzichtelijk hebben van PEP’s in het due diligence proces. Zoals Matthew Banham en Noel Power van het advocatenkantoor Dechert zeggen: “Zoals bewezen door de hoogte van de boete vindt de FCA het risico van blootstelling aan financiële misdaad net zo erg als de misdaad zelf.”
Stap voor stap gids voor meer inzicht in PEP's
Hoe kunnen organisaties zakelijke risico’s beperken, hun reputatie beschermen, voldoen aan wet- en regelgeving en boetes voorkomen? Het begint met een risico management proces implementeren voor het uitvoeren van due diligence en het screenen van derde partijen zoals PEP’s. Denk hierbij aan:
- Regeringsleiders, ministers of andere prominente buitenlandse ambtenaren
- Leden van gerechtelijke organen
- Ambassadeurs of hooggeplaatste militairen
Het kan ook zijn dat bepaalde personen geen prominente politiek positive meer hebben maar nog wel steeds invloed uitoefenen, ook dan kunnen ze nog steeds als PEP gezien worden, de regels verschillen wel per land.
Aan de slag met het screenen van PEP’s? Vraag een demo aan van Nexis Diligence of download de gids met handige informatie over PEP's.