Gebruik deze knop om te wisselen tussen donkere en lichte modus.

Eerste hulp bij zoeken naar betrouwbare bronnen

De enorme hoeveelheden informatie die te vinden is op het internet kan de beste vriend of grootste vijand van een onderzoeker zijn. Het hangt, natuurlijk, allemaal af van of de informatie die je vindt en gebruikt geldig is of niet. Vaak weet je wel of je een bepaalde bron kunt vertrouwen omdat je hier eerder mee te maken hebt gehad en je weet dat deze persoon of organisatie een goede reputatie heeft.

Echter, steeds vaker ben je toch niet zeker van de geloofwaardigheid van een bron. Het mooie van het internet is dat het je kan leiden naar op het eerste gezicht verhelderende informatie van bronnen waar je nog nooit van heeft gehoord. Als dat het geval is, wat kun je dan doen om de waarde in te schatten van die informatie? Gebruik eens onderstaande vragen als een handige manier om te beoordelen of een bron jouw vertrouwen verdient.

Wat is het achtervoegsel van de website?

Er zijn uitzonderingen maar in de meeste gevallen moet je wantrouwig zijn met betrekking tot informatie die van een website komt zonder een “.com.” “.org,” “.edu, ”“.gov” url achtervoegsel of die van een specifiek land zoals “.nl”. Over het algemeen moet informatie van sites met “.biz,” “.info,” “.expert” en dergelijke met wantrouwen worden bekeken. Dit zijn vaak nieuwere websites die niet aan een standaard achtervoegsel konden komen omdat de meest voor de hand liggende al vergeven zijn. Nieuw betekent natuurlijk niet automatisch onbetrouwbaar maar soms is ouderdom wel een voordeel. Zie ook de volgende tip.

Hoe oud is de bron?

Zelfs als een organisatie al tientallen jaren bestaat zegt dit niets over de betrouwbaarheid van hun informatie.

Bronnen die er al heel lang zijn hebben hun bestaansrecht vaak verdiend door betrouwbaar en precies te zijn. Dus onderzoek een bron en kijk hoe lang ze al informatie delen en neem dit dan mee in de beoordeling van de geloofwaardigheid.

Wie zijn hun “vrienden”?

Bronnen moeten, deels, beoordeeld worden op hun vrienden. Bij de ontmoeting met onbekende bronnen van informatie zou u dan ook moeten onderzoeken met welke organisaties ze samenwerken. Heeft de bron bijvoorbeeld een relatie met een aansprekende Universiteit? Hebben ze een bepaalde certificering? Dit zijn goede signalen dat het om een betrouwbare bron gaat.

Hoe betrouwbaar is het gedrag van een bron?

Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren. Bronnen die niet transparant zijn hebben vaak iets te verbergen en dat is geen goed teken.

Wat zeggen jouw gevoel en hersenen?

Ervaren onderzoekers ontwikkelen instincten die ze kunnen gebruiken bij het beoordelen van een bron. Maar of je nu nieuw bent in het vak van onderzoeken of kunt leunen op jarenlange ervaring, het is belangrijk om altijd alert te blijven. Het is menselijk om een bron die ons vertelt wat we willen horen te vertrouwen. En andersom dat we bronnen die informatie delen die onze eigen visie bedreigt als minder betrouwbaar zien. Dit zijn precies die momenten waarop we ons bewust moeten zijn dat we niet altijd kunnen vertrouwen op ons gevoel. In plaats daarvan moeten we onze analyse krachten gebruiken om de bron verder te onderzoeken, ongeacht of we willen dat ze betrouwbaar zijn of niet.

Betrouwbaar onderzoek doen? Probeer het 7 dagen uit!

Wilt je ook aan de slag met betrouwbaar onderzoek? Dan is Nexis wellicht een logische keuze: hiermee krijg je toegang tot een database met informatie uit meer dan 40.000 bronnen, van kranten tot blogs. Alle informatie is afkomstig van betrouwbare uitgevers.

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456