‘Geert Wilders belooft PVV-kandidaten beter te zullen googelen’ kopte Nu.nl op 19 december 2017, naar aanleiding van de in opspraak geraakte en inmiddels ontslagen kandidaat Hegedüs. Hegedüs heeft in het verleden racistische uitspraken gedaan, en in een interview met de Volkskrant gezegd dat hij ‘stapje voor stapje een staat van alleen etnische Nederlanders wil’. Wilders reageerde: "We hadden misschien niet alles kunnen vinden, maar wel meer dan we hebben gedaan''.
Het internet v.s. LexisNexis
Wilders is niet de enige politicus in Nederland die Google, of überhaupt het internet, als bron hanteert en ook niet de eerste die niet vindt wat hij zoekt of niet alle benodigde informatie vindt. Google ofwel het internet beschikt over een onuitputtelijke hoeveelheid informatie die binnen handbereik ligt. Geen wonder dat een snelle zoekactie op internet vaak de eerste stap is wanneer u iets wilt weten.
Als u zich oriënteert op een nieuwe laptop bijvoorbeeld, maar óók als u een belangrijke strategische beslissing moet nemen of - zoals de heer Wilders - een kandidaat wilt screenen. Prima natuurlijk. Er ontstaan pas problemen wanneer een dergelijke zoekactie ook meteen de láátste stap is. Het is namelijk maar al te verleidelijk om te denken dat de gevonden zoekresultaten een volledig beeld schetsen. Een riskante aanname, die gênante, kostbare of zelfs desastreuze gevolgen kan hebben.
Om deze reden wordt in de ‘Handreiking integriteitstoetsing kandidaten voor decentrale politieke partijen’, een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aangeraden LexisNexis te gebruiken bij het toetsen van kandidaten.
Wilt u weten hoe LexisNexis u kan helpen met het screenen van personen of u kan helpen met uw onderzoek? Neem dan contact met ons op of download ons E-Book ' Vier valkuilen van het internet'.