Het belang van persvrijheid

03 October 2022 14:56

Wordt er in jouw omgeving de laatste tijd ook zoveel gepraat over de pers? De pers speelt zo'n belangrijke rol dat persvrijheid is verankerd in het internationaal recht - gecodificeerd in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties - en in nationale wetten over de hele wereld. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in artikel 7 van de Nederlandse Grondwet.

In veel delen van de wereld worden media momenteel gecensureerd, beboet en geschorst, terwijl journalisten worden vastgehouden, lastiggevallen en zelfs vermoord, gewoon omdat ze hun werk doen. Persvrijheid blijft vandaag de dag even belangrijk als altijd - belangrijk voor journalisten, maar ook voor iedereen die goed geïnformeerd wil zijn. Het gaat om het respecteren van de informatie, ideeën en meningen die over de hele wereld circuleren.

Bij LexisNexis zijn we van mening dat één van de beste manieren om een vrije pers te ondersteunen, is om zo veel mogelijk proactief te voorkomen dat nepnieuws een platform krijgt. In dit blog kijken we naar drie manieren hoe je Nexis kan gebruiken om het ontdekken van nepnieuws te vereenvoudigen.

Controleer de details

Het internet biedt gebruikers toegang tot een bijna oneindige hoeveelheid informatie. Helaas biedt het ook talloze onbetrouwbare bronnen die gemakkelijk kunnen worden verward met gerenommeerde publicaties. De enorme hoeveelheid informatie - en hoe vaak gebruikte zoekmachines zoals Google het aanbieden - maakt het voor de gemiddelde persoon buitengewoon moeilijk om te onderscheiden wat er is geschreven voor de clicks en wat is geschreven door een professionele journalist die alleen betrouwbare bronnen gebruikt.

Als je een detail tegenkomt dat verdacht aanvoelt, vertrouw dan op dat geval en check eens andere, vertrouwde publicaties om te zien wat daar wordt geschreven. In de database van Nexis vind je bijvoorbeeld biografische informatie over individuen, bedrijfsgegevens, brancherapporten en nog veel meer, wat betekent dat als je een detail niet kunt bevestigen, je voorzichtig moet zijn met het verder gebruiken en verspreiden ervan.

Met Nexis kun je ook jouw favoriete bronnen opslaan in het tabblad Bronnen, waardoor het nog eenvoudiger wordt om twijfelachtige bronnen te controleren.

Wees voorzichtig met sociale media

Viraal nepnieuws is een bijna universeel probleem geworden op social media kanalen. Ipsos meldt bijvoorbeeld dat 67% van de Facebook-gebruikers beweert te zijn blootgesteld aan nepnieuws op dat platform.

Gelukkig hebben veel sociale netwerken functionaliteiten geïntroduceerd die gebruikers aanmoedigen om inhoud daadwerkelijk te lezen voordat ze deze delen. Dit is een goed begin, maar de beste manier om te voorkomen dat nepnieuws op sociale media wordt verspreid, is door de geldigheid van het bronverhaal te verifiëren voordat je het met jouw netwerk deelt.

Nexis maakt dit eenvoudig door je toegang te geven tot miljoenen wereldwijde bronnen van betrouwbare leveranciers, inclusief artikelen die normaal achter een betaalmuur zitten.

Identificeer de bron

Een andere trend in nepnieuws die hoogtij viert op sociale media, is de verspreiding van sensationele en niet-toegeschreven 'feiten' die doorgaans gepaard gaan met gelikte beelden. Van een verzonnen 'citaat' van Churchill in een pakkende tekstballon tot schokkende 'statistieken' met foto's van immigranten die een rivier oversteken, deze micro-nepnieuwsitems zijn een vaak voorkomend onderdeel in de Facebook-feed van de meeste mensen.

Ook deze kunnen gemakkelijk worden vermeden door een onderzoeksplatform te gebruiken om de bron (of het ontbreken daarvan) te identificeren. Ben je klaar om ook jouw steentje bij te dragen en de verspreiding van nepnieuws te voorkomen? Vraag dan een gratis demo aan van Nexis en we laten je zien wat je hier allemaal mee kan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs