Hoe de academische wereld data inzet

22 June 2020 15:21

Universiteiten, onderzoekbureaus, overheden en bedrijven hebben recentelijk flinke stappen genomen in het inzetten van data science om onderzoek en innovatie te versnellen. Sommige van deze projecten hebben als doel om data science in te zetten om nieuwe inzichten te geven m.b.t. een mogelijke bestrijding van COVID-19. In dit blog kijken we naar de waarde van big data en KI bij het ontdekken van nieuwe inzichten.

Organisaties werken samen aan AI projecten

Sinds de verspreiding van het coronavirus door Europa en de USA in maart zijn veel sectoren in langzaam water terecht gekomen, nieuwe projecten worden uitgesteld of zelfs helemaal gestopt. Maar dat geldt niet voor de ontwikkeling van data science in de wetenschappelijke wereld. Universiteiten hebben nieuwe zakelijke partners gevonden in bedrijven, onafhankelijke onderzoekers en de overheid om zo hun data science projecten uit te breiden. Enkele voorbeelden:

 1. Een samenwerking tussen enkele prominente Nederlandse universiteiten, onderzoekers en uitgeverij Elsevier (een zusterbedrijf van Nexis® Solutions) om samen nieuwe uitgeef- lees- en open science diensten te ontwikkelen. Kumsal Bayazit, CEO van Elsevier zegt dat de samenwerking wetenschappelijke en gezondheid resultaten zal verbeteren “door meer open, reproduceerbare en gezamenlijke communicatie- en kennissystemen.”
 2. Een vijf jaar durende samenwerking m.b.t data tussen Imperial College London en het technologie bedrijf Huawei. De universiteit omschrijft het doel van de samenwerking als “het mogelijk maken van baanbrekende ontdekkingen waar de maatschappij van kan profiteren”. Huawei heeft 5 miljoen pond toegezegd voor het ontwikkelen van een technology hub.
 3. Een partnership tussen Oxford University en Amazon Web Services (AWS) op het gebied van onderzoeksprojecten die zijn ontworpen om de snelheid van technologische innovatie te versnellen m.b.t. kunstmatige intelligentie, robotics en data science.

Wat betekent COVID-19 voor wetenschappelijke data science?

Wetenschappelijk of academische data science wordt door velen gezien als een mogelijke oplossing voor de uitdagingen als het gevolg van COVID-19. Big data en KI kunnen gebruikt worden om patronen te herkennen in enorme hoeveelheden data met gegevens van mensen die het virus hebben en deze vergelijken met de gegevens van eerdere pandemieën.
En er zijn meer voorbeelden:

 • Elsevier heeft al haar onderzoeksdata met betrekking tot COVID-19 beschikbaar gemaakt via het Amerikaanse archief PubMed Central. Hiermee kunnen onderzoekers via AI trends identificeren die hopelijk kunnen helpen bij de aanpak van de pandemie.
 • De US National Security Commission voor AI heeft bij het Congres een aanvraag neergelegd voor het verdubbelen van het budget voor AI onderzoek en ontwikkeling in 2021 en nogmaals een verdubbeling daarvan in 2022. Eric Schmidt, voorzitter van de commissie, zegt dat COVID-19 de behoefte aan subsidie heeft verhoogd omdat “bijna alle interessante medische aanpakken die bij mijn bekend zijn” leunen op de inzet van AI.
 • De US Department of Health and Human Services en de Centers for Disease Control and Prevention gebruiken data analytics technieken om grote hoeveelheden medische data te bestuderen en hiermee meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus.

Zelfs al voor de pandemie een feit was liet onderzoek zien dat steeds meer consumenten, werknemers en investeerders bij voorkeur werken voor en kopen van organisaties met een sociaal bewustzijn. COVID-19 heeft nog een stukje extra urgentie hier aan toegevoegd: nog meer organisaties moeten serieus gaan nadenken over ethiek. Organisaties die hierin falen – bijvoorbeeld door slechte behandeling van werknemers tijdens de pandemie of  het falen in het voorzien van voorzorgsmaatregelen – hebben reputatie- en financiële schade opgelopen.

Hoe kan mijn organisatie data science inzetten?

Met flexibele API’s en een groeiend aanbod van nieuws en andere data helpt Nexis Data as a Service (DaaS) universiteiten en hogescholen door ze te voorzien van nieuws, zakelijke- en juridische informatie, patentendata en bedrijfsinformatie waarmee ze:

 • Sneller nieuwe inzichten krijgen. Gebruik exacte data mining die profiteert van onze aanpasbare zoek logica en een dataverrijkings proces dat ontworpen is om betere resultaten te leveren.
 • Creativiteit en innovatie versnellen. Krijg toegang tot nieuws, zakelijke informatie en patentendata en ontdek trends en patronen.
 • Betere zoekresultaten genereren. Gebruik dynamische zoekopdrachten om relevante data te genereren, gefilterd per thema en eenvoudig toe te voegen aan uw big data projecten.
 •  
 • Meer weten over dit onderwerp? Lees het in deze whitepaper.
 • Benieuwd naar de mogelijkheden van big data voor de academische wereld? Neem contact met ons op!
Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs