Hoe kan uw bedrijf helpen om mensenhandel te stoppen?

28 November 2019 11:07

Op 30 juli is het Werelddag tegen Mensenhandel. Op deze dag staan we stil bij de meer dan 24 miljoen slachtoffers van mensenhandel wereldwijd. Het is ook een oproep, aan mensen en organisaties, om tot actie over te gaan en mensenrechten te beschermen, vooral die van personen die te zwak zijn om dit zelf te doen.

Organisaties die een uitgebreide aanpak van due diligence en risk monitoring van derden hebben geïmplementeerd voorkomen hiermee het risico dat ze geassocieerd worden met mensenhandel.

Slavernij in de 21e eeuw

Mensenhandel en gedwongen arbeid gebeuren elke dag om ons heen. Volgens de International Labour Organization (ILO) gaat het om een industrie met een waarde van 150 miljard dollar. Diverse internationale organisaties zien gedwongen arbeid en gedwongen huwelijken als ‘moderne slavernij’. Hierbij zijn met name vrouwen en kinderen kwetsbaar voor exploitatie, zij vormen 71% procent van de slachtoffers van moderne slavernij (bron: Global Estimates of Modern Slavery).

Als onderdeel van de 2030 agenda van de Verenigde Naties heeft de wereldgemeenschap besloten dat mensenhandel moet stoppen, evenals seksueel misbruik en andere vormen van misbruik. Hiervoor moeten onmiddellijk effectieve maatregelen worden genomen.

Deze belofte vraagt om een globale en duidelijke aanpak door regeringen en bedrijven om de slachtoffers te helpen.

De belangrijke rol van organisaties

Recentelijk publiceerde Oceana – een non profit organisatie gespecialiseerd in oceaan conservatie – een rapport waaruit blijkt dat mensenhandel een van de snelst groeiende criminele activiteiten is. Organisaties die werken of investeren in sectoren met een hoog risico – waaronder visserij, mijnbouw, bouw of de textiel industrie – zijn met name kwetsbaar voor het risico van gedwongen arbeid, ergens in hun keten.

Moderne technologie, zoals KI en blockchain, kunnen helpen bij het verzamelen van cruciale informatie, het analyseren van de supply chain en het netwerk van derde partijen en zo signalen van mogelijke mensenhandel en gedwongen arbeid opsporen.

Samenwerkingen in een industrie hebben ook een positieve impact. De International Air Transport Association (IATA), een handelsorganisatie voor vliegtuigmaatschappijen, heeft een wereldwijd bewustzijn- en training programma opgesteld, EyesOpen, met twee doelen:

1. Personeel van luchtvaartmaatschappijen trainen in het herkennen van signalen van mensenhandel.

2. Het publieke bewustzijn vergroten m.b.t. de misdaden die elke dag om ons heen gebeuren.

Wanneer organisaties elke dag focus leggen op het beëindigen van gedwongen arbeid en mensenhandel dan kan dat een enorm verschil maken.

De houding van regeringen

Terwijl veel organisaties al de leiding nemen in het afschaffen van moderne slavernij, moedigen regeringen en internationale organisaties een bredere aanpak aan door een systeem van juridische vereisen en boetes te ontwikkelen.

Met de ‘UK modern Slavery Act’ van 2015, heeft de Britse regering de basis gelegd voor andere regeringen. Onderdeel hiervan is dat ze CEO’s waarschuwen dat overtredingen ernstige gevolgen hebben waaronder het mogelijk publiceren van een lijst met organisaties die niet voldoen aan de eisen.

Transparantie van bedrijven is dus van groot belang bij het voorkomen van mensenhandel. Wat doet uw organisatie hieraan? Een goede start zou zijn dat u regelmatig de derde partijen waar u mee zaken doet screent op zaken als corruptie, witwassen en mensenhandel. Dat kan met een screeningstool zoals Nexis Diligence. Meer weten? Neem contact met ons op en vraag een gratis demo aan.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs