Hoe privacy rechten onderdeel zijn geworden van COVID-19

14 May 2020 16:46

Te midden van de huidige wereldwijde COVID-19 uitbraak zijn wereldleiders volop bezig met het heropenen van het sociale leven zodat de economische druk afneemt. Tegelijkertijd zijn landen op hun hoede voor een tweede grote uitbraak van het virus door het versoepelen van de social distancing maatregelen. Europese landen denken na over het gebruik van mobiele tracking technologieën om het virus in bedwang te houden, echter gaat dit gepaard met grote zorgen over onze privacy rechten. Hoewel het gebruik van onze persoonlijke data kan helpen bij het tegengaan van de pandemie, moet iedere stap in het gebruik van persoonlijke data toch zorgvuldig overwogen worden en alle risico’s moeten vooraf duidelijk zijn. In dit blog kijken we naar hoe deze Corona apps er in verschillende landen momenteel uit zien.

Status van de app

Terwijl veel landen nog in de eerste fase zitten van de ontwikkeling van een Corona app die de verspreiding van het virus tegen zal moeten gaan, is de aanpak van Oostenrijk een voorbeeld voor andere Europese landen. In samenwerking met de federale overheid heeft het Oostenrijkse Rode Kruis een Stop Corona-app ontwikkelt die zo snel mogelijk de kettingreactie aan besmettingen van het Corona virus stopt. In tegenstelling tot eerdere trends van het gebruik van anonieme gps-gegevens voor openbare maatregelen, gebruikt deze app een gedecentraliseerd systeem waar mogelijke infecties worden opgespoord via Bluetooth technologie. Data beschermingsactivisten uiten steeds meer hun zorgen over de gevaren van een gecentraliseerde database in dergelijke kwesties.

De aanpak voor het ontwikkelen van een Corona-traceer technologie verschilt per land. Landen als Israël, Zuid-Korea en China hebben een digitale bewaking op mensen ingesteld om het virus te volgen. Landen uit de Europese Unie zijn hier voorzichtiger mee en nemen de belangen van gegevensbescherming en privacy heel nauw.

Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn ook bezig met het gebruiken van Bluetooth technieken. Daarentegen heeft Polen een app geïntroduceerd waarbij het wettelijk vereist is voor COVID-19 patiënten om een tracking-app te downloaden en daar selfies in huis te uploaden om te laten zien dat zij zich aan de voorschriften houden. In een interview van The Washington Post zegt Diego Naranjo, een digitaal privacy advocaat, dat we heel voorzichtig moeten omgaan met dit soort acties, ook al is het met goede intenties.

Privacy bezorgdheid verzachten

Om eventuele bezorgdheid over databescherming of privacy te voorkomen heeft Oostenrijk een proactieve aanpak gekozen. Dit kleine land in de Alpen, dat als eerste land af was van publieke corona beperkingen (namelijk in April), heeft zeer goede feedback gekregen vanuit een data beschermingsoogpunt, gepubliceerd door noyb, een Europees non-profit organisatie die zich richt op data en privacy zaken. Volgens Max Schrems, de managing director van noyb, moet deze Stop Corona App ook in andere landen gebruikt worden, vooral omdat eventuele bezorgdheid geïdentificeerd en verholpen is en er een gedecentraliseerd systeem (DP-3T) geïmplementeerd is.

Vooralsnog zijn veel mensen terughoudend over het gebruik van dit soort apps. Wanneer maar 500.000 mensen de Stop Corona-app’s downloaden zal de impact minimaal zijn. Een rapport, uitgebracht door onderzoekers van de Universiteit van Oxford, stelt vast dat hoewel er wel invloed is op de verspreiding van COVID-19 bij een kleine gebruikersgroep er pas gesproken kan worden van beheersing bij een participatiegraad van ten minste 60% van de bevolking.

Transparante regering als voorwaarde

Het is moeilijk om te voorspellen hoe deze pandemie zich zal ontwikkelen en hoe het leven verder beïnvloed zal raken door COVID-19. Maatregelen tegen de groei van het virus heeft wereldwijd al ontelbare levens gered. De snel ontwikkelende invloed van op data gebaseerde virus-tracking oplossingen wordt vooral door professionals enthousiast ontvangen. Om ook het vertrouwen te winnen van burgers zullen regeringen, de particuliere sector en non-gouvernementele organisaties transparantieregels moeten vaststellen door de bredere impact die deze maatregelen zullen hebben op de samenleving.

Wees voorzichtig met de data die u gebruikt voor apps en gebruik alleen betrouwbare en gekwalificeerde gegevens. Zoals die van LexisNexis. Interesse in onze Data as a Service mogelijkheden? Neem contact op via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs