Vaak is iets als een crisis nodig om gebreken in een supply chain aan het licht te brengen. Dit is nu het geval, door het Coronavirus (Covid-19). Veel bedrijven hebben gefaald in het implementeren van risicomanagement in de hedendaagse complexe wereldwijde supply chains. De Harvard Business Review wees ons recent op het feit dat bedrijven al eerder serieuze verstoringen hebben meegemaakt, bijvoorbeeld de aardbeving en tsunami in Japan uit 2011. “Bijna negen jaar later moeten de lessen uit Fukushima opnieuw geleerd worden, aangezien heel veel bedrijven niet weten wie hun “onzichtbare” leveranciers zijn, de leveranciers met wie zij niet zelf direct zakendoen, en of deze gevestigd zijn in de getroffen regio’s in China.” In deze blog kijken wij naar hoe risico monitoring van derden multinationals kan helpen bij het identificeren van supply chain risico’s.
Supply chain risico’s nemen toe tijdens verspreiding Coronavirus
Het Instituut voor Supply Management (ISM) hield een enquête over de impact van het Coronavirus en ontdekte dat bijna 75% van de bedrijven in de U.S. verstoord zijn en hierdoor verliezen verwachten. En zij zijn niet de enige. ForeignPolicy.com rapporteert dat berekeningen van Michael Essig, supply management professor aan de Bundeswehr Universiteit in München, ondervond dat “… een multinational als Volkswagen ongeveer 5000 leveranciers heeft van niveau 1, die vervolgens elk nog eens 250 niveau 2 leveranciers hebben. Dat betekent dat het bedrijf eigenlijk 1.25 miljoen leveranciers heeft waarvan zij de meerderheid niet kennen.” In hetzelfde artikel staat dat het epicentrum van de Covid-19 uitbraak, Wuhan, de thuisbasis is van eerste en tweede niveau leveranciers voor minstens vijf miljoen bedrijven wereldwijd.
Complexe supply chains eisen voortdurende monitoring van derde partijen
De SARS uitbraak in China uit 2003, evenals de aardbeving en tsunami in Japan uit 2011, hadden een blijvende impact op een aantal fabrikanten en vervolgens op de economie wereldwijd. Sindsdien is supply chain management zich steeds meer gaan richten op veerkracht. Maar nog steeds neemt niet iedereen dit serieus, en wordt het als een bijzaak gezien. De wereldwijde gezondheidscrisis die nu gaande is, laat maar weer eens zien hoe belangrijk de voortdurende monitoring van leveranciers, en het opstellen van een lijst met alternatieve leveranciers is voor een supply chain.
De impact van deze wereldwijde pandemie op verschillende niveaus is duidelijk:
- Onmisbare leveranciers werken onder hun capaciteit door quarantaines en werknemerstekorten
- Vertraging van het vervoeren van grondstoffen, evenals laden en verzenden van producten bij grenzen
- Het niet halen van productieschema’s door tekorten in het aanbod
- Te weinig voorraden voor al gedane en toekomstige bestellingen
- Lage verkoopcijfers door quarantaine, sociale afstand en de toenemende angst van consumenten door de financiële impact van het stoppen met werken.
De fouten, die aan het licht zijn gekomen door COVID-19, leiden tot een belangrijke conclusie: informatie is key.
Hoe werkt het monitoren van derde partijen?
De technieken van natural language processing, machine learning algoritmen en data-analyses helpen bedrijven bij het traceren en monitoren van leveranciers op een wereldwijde schaal. Dit maakt het mogelijk om eventuele risico’s vroeg te identificeren waardoor er vlug ingespeeld kan worden als er problemen ontstaan, of dat nou door financiële instabiliteit van een leverancier is of door een wereldwijde uitbraak zoals nu het geval is. Bedrijven die investeren in supply chain mapping en voortdurende monitoring van derden zullen profiteren van hun eigen verbeterde veerkracht en de nalatigheid van concurrenten.
Sinds de uitbraak van COVID-19 zien experts een groot contrast tussen de maatregelen die bedrijven in de privésector hebben genomen. Terwijl sommige bedrijven moeite hebben met het verzamelen van alle cruciale informatie die nodig is om in te spelen op veranderingen en problemen in de supply chain, hebben concurrenten die aan supply chain mapping en monitoring doen al supersnel een antwoord op deze problemen. Terwijl de wereld het Coronavirus onder controle probeert te krijgen, zullen verstoringen nog lang aanhouden. Dit is een goede herinnering voor bedrijven dat zij hun risico management taken moeten herzien en het monitoren van derde partijen een hogere prioriteit moeten geven.
Benieuwd naar COVID-19 in de media? Bekijk hier onze interactieve live media tracker