Hoe te overleven in de permanente stroom van nieuws

04 August 2020 00:00

Nieuws gespeld op een toetsenbord

Iedereen weet dat journalisten tegenwoordig meer moeten doen met minder. De permanente stroom van nieuws zorgt ervoor dat de kwaliteit van artikelen vaak ondergeschikt is aan de snelheid en het gemak waarmee ze gepubliceerd en bijgewerkt worden.

Wat betekent dit voor de media? Ze doen wat ze kunnen om de loyaliteit van hun publiek en hun inkomsten veilig te stellen. Maar ze moeten zich ook richten op hun feitelijke werk: interessante, goed onderzochte en op feiten gebaseerde verhalen schrijven en publiceren.

Als jij ook moet balanceren tussen efficiëntie en creativiteit aan de ene kant, en journalistieke integriteit aan de andere kant, hebben wij een aantal tips voor je.

Mobiel werken

Zorg ervoor dat je altijd en overal je onderzoek kunt doen. Je lezers consumeren nieuws waar ze zich ook bevinden, en dus moet jij hetzelfde doen. Kies voor een partner die mobiel onderzoek mogelijk maakt. Apps die je helpen vinden wat je zoekt en meldingen die je makkelijk in kunt stellen, zorgen ervoor dat jij klaar bent voor het tempo in de huidige nieuwswereld.

Je gegevens controleren

Volgens The State of Technology in Global Newsrooms gebruikt slechts 11 procent van alle journalisten een tool om social media te verifiëren, terwijl 71 procent van hen social media gebruikt om nieuwe verhalen te vinden. Als journalist weet je hoe riskant social media kunnen zijn. De content kan je de context en informatie geven die je nodig hebt, maar je moet alles goed controleren om te voorkomen dat je onnauwkeurige of onbetrouwbare feiten verspreidt. Hoe weet je of jouw verhalen gebaseerd zijn op betrouwbaar onderzoek? Door te werken met gecontroleerde bronnen die geselecteerd en verzameld zijn door experts op het gebied van bedrijfsnieuws, social platforms, rechtszaken enzovoort. Er zijn partners die deze bronnen voor je verzamelen, zodat jij alleen maar samenwerkt met betrouwbare experts.

Nadenken over je mediumkeuze

In de nieuwsverslindende maatschappij van nu is het essentieel om je verhalen zo te presenteren dat je je lezers er echt bij betrekt. Gedrukte media verdwijnen langzaam maar zeker en websites zijn de meestgebruikte manier om nieuws te verspreiden en te consumeren – minimaal 40 procent van de belangrijkste nieuwskanalen is online volgens The State of Technology in Global Newsrooms. Gedrukte kranten zijn op ruime afstand tweede, gevolgd door televisie, radio en tijdschriften. Nu je dit weet, hoe kun je het internet dan het beste gebruiken? Moeten je artikelen interactief zijn? Video's bevatten? Andere formats die aansluiten bij de verwachtingen van deze tijd, kunnen ervoor zorgen dat je dé bron wordt waar mensen op vertrouwen.

Je tijd optimaal benutten

Tegenwoordig worden artikelen heel snel nadat ze geschreven zijn al gepubliceerd. Omdat nieuwskanalen niet meer hoeven te wachten op drukkerijen en  illustratoren is het nieuws dat we lezen veel actueler dan voorheen. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van grondig en op feiten gebaseerd onderzoek. Door samen te werken met een partner die jou voorziet van de content die je nodig hebt, in het formaat dat je nodig hebt, blijf je betrouwbare citaten, analyses en statistieken presenteren. Stel meldingen in of formuleer jouw eigen, specifieke, zoekopdrachten, om te voorkomen dat je onderzoek het allerbelangrijkste verliest: de inzichten en informatie die lezers nergens anders kunnen vinden.

Wil je ook aan de slag met beter, sneller en completer onderzoek doen?
Lees meer over onze onderzoek oplossing Nexis

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs