Hoe voorkomt u dat uw KI project faalt

28 November 2019 11:07

Het tijdperk van de kunstmatige intelligence (KI) is begonnen. Toepassingen zoals Alexa en Siri zorgen er voor dat consumenten er al niet meer om heen kunnen. Bedrijven haken hier op in en hopen dat KI voor meer efficiëntie in de organisatie gaat zorgen en nieuwe omzetkansen creëert. De kans is echter groot dat ze teleurgesteld zullen worden. Volgens onderzoeksbureau Gartner faalt 85% van alle KI projecten.

KI projecten hebben tijd nodig. Tijd om te integreren in bestaande systemen bijvoorbeeld. Ook gaat het bij KI vaak om maatwerk. Je kunt het niet snel doen, of een één-op-één kopie maken van een ander project. Hierdoor zal er een gat ontstaan tussen organisaties die het goed doen en organisaties die de fout in gaan. De kans is groot dat de laatste categorie het niet zal gaan redden in de wereld van de KI.
Durft uw organisatie het toch aan om te gaan investeren in KI? Let dan goed op deze valkuilen.

1.  Begin niet met KI omdat iedereen dat doet

Een KI project opstarten ‘omdat iedereen dat doet’ is een slecht idee. KI is een complex proces waarbij integratie nodig is met bestaande technologie. Check eerst of er echt wel voldoende kennis in de organisatie beschikbaar is en of integratie wel mogelijk is.

2. Onderschat de schaal en variatie van de benodigde informatie niet

Succesvolle KI is zo succesvol als de informatie die eraan ten grondslag ligt. Een KI algoritme instellen kan alleen als er grote hoeveelheden informatie beschikbaar is die ook nog eens goed onderhouden en regelmatig opgeschoond wordt.  Beschikt uw organisatie wel over genoeg informatie van hoge kwaliteit? Zelfs als dit wel het geval is dan kunnen een slechte infrastructuur van de informatie of onregelmatig beheer roet in het eten gooien.

3. Hoe volwassen is de digitale transformatie in uw organisatie?

Organisaties moeten een zekere mate van volwassenheid hebben bereikt in hun digitale transformatie om KI succesvol te maken.  Zonder digitalisering van de kernprocessen hebben organisaties geen inzichten die hen vertellen waar KI voordelen kan bieden. Het resultaat is dan dat een KI project op zichzelf gaat staan in plaats van onderdeel is van de gehele business.

4. Gebrek aan menselijk vertrouwen

Bij integratie van KI in een organisatie is het vertrouwen van mensen in KI en de inzichten die het biedt de laatste belangrijke stap. Uit onderzoek blijkt dat slechts 16% van werknemers de inzichten vertrouwt die het resultaat zijn van KI. De complexiteit van KI programma’s betekent dat KI niet uit kan leggen welke factoren invloed hebben gehad op zijn beslissing. Dit veroorzaakt problemen in scenario’s die berusten op de waarheid en waarbij de uitkomst van de beslissing menselijke impact heeft, zoals bij een medische diagnose of het aanbieding van een lening.

Na de valkuilen ook nog vier tips

Deze valkuilen in het achterhoofd hebbende hebben we ook een aantal tips voor u om KI wel succesvol te maken:

1. Maak KI onderdeel van uw strategie

Organisaties moeten KI projecten onderdeel maken van de strategie op het hoogste niveau. Wanneer een organisatie nog niet klaar is voor KI, focus dan eerst op voortgang van de digitale transformatie.
Wat een organisatie kan doen is gebruikers cases identificeren die de omzet kunnen versnellen maar die te lage marges hebben. Hoe zou automatisering deze marges kunnen verbeteren? Hetzelfde is mogelijk voor processen waarbij er een hoog risico is door menselijke fouten. Kan automatisering deze fouten wellicht weg nemen? John Derham van IQ media adviseert: “KI zou moeten worden ingezet wanneer een bedrijf een duidelijk beeld heeft van zwaktes of processen die ze willen opschalen.”
Buiten de eigen organisatie kijken kan bedrijven helpen om de mogelijkheden en volwassenheid van KI in hun eigen branche te begrijpen. En zo realistische doelen te bepalen met betrekking tot de toepassing in de eigen organisatie.

2. Zorg dat uw informatiehuis op orde is

Bedrijven zouden vooruit moeten plannen door een geavanceerde strategie te implementeren met betrekking tot informatie bronnen in de organisatie. Kijk hierbij ook naar informatie die van buiten de organisatie nodig is om eventuele gaten te vullen. Dit zorgt er voor dat KI projecten duurzaam worden.
De organisatie heeft een goede technische infrastructuur en mogelijkheden tot integratie nodig om de enorme hoeveelheid informatie van diverse bronnen te kunnen verzamelen en verwerken. Informatie uit interne bronnen dient gecheckt en opgeschoond te zijn, informatie afkomstig van externe partijen moet van zeer hoge kwaliteit zijn.

3. Neem menselijke intelligentie mee op de reis

Digitale transformatie vindt niet plaats in een vacuüm. De culturele veranderingen die op de werkvloer plaatsvinden moeten niet worden onderschat. KI heeft de potentie om een sterke schakel te zijn voor werknemers, maar alleen als zij dit zelf ook zo zien.
Investeren in digitale vaardigheden en verandermanagement moet gebeuren samen met technologische vooruitgang. Alleen dan kunnen organisaties optimaal profiteren van het tijdperk van kunstmatige intelligentie.

De basis van elk KI project is goede en betrouwbare data. Neem eens contact met ons op om te praten over onze Data as a Service oplossingen, we helpen u graag verder!

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs