Human Rights Due Diligence

04 January 2021 08:08

De waarde van Human Rights Due Diligence

Eind 2020 heeft Apple de samenwerking met een belangrijke leverancier stil gelegd door een overtreding van de gedragscode voor derde partijen. Pegatron is gevestigd in Taiwan en betrokken bij de productie van de Apple iPhone. Apple kwam erachter dat Pegatron studenten had gevraagd om in de nacht te werken en over te werken. Vervolgens hebben ze een poging gedaan deze overtredingen te verbergen door papieren te vervalsen. In de leveranciersinstructie van Apple staat dat studenten alleen werk zouden moeten doen dat gerelateerd is aan hun studie.

Hoewel Apple snel maatregelen heeft genomen, kwamen ze toch negatief in het nieuws. Dit is dan ook een herinnering aan bedrijven m.b.t. de impact op hun image van derde partijen die zich niet aan de regels houden. Onderzoek onder consumenten, werkgevers en investeerders laat zien dat mensen steeds meer willen kopen, willen werken of willen investeren in bedrijven die een ethische aanpak hebben. Daarom is het zo belangrijk dat bedrijven mensenrechten georiënteerde due diligence checks (Human Rights Due Diligence) onder hun leveranciers doen.

Wettelijke eisen voor Human Rights Due Diligence

Het falen m.b.t. Human Rights Due Diligence brengt ook juridische risico’s met zich mee. Over de hele wereld zijn er inmiddels wettelijke eisen en wetgeving ingevoerd die bedrijven verplichten om Human Rights Due Diligence uit te voeren. Bijvoorbeeld:

  • In juli 2020 heeft de Amerikaanse regering een advies afgegeven aan bedrijven over de risico’s van het werken met leveranciers in China die zich niet houden aan mensenrechten, waaronder gedwongen arbeid van Oeigoeren.
  • De UK’s Modern Slavery Act uit 2015 verplicht grote bedrijven om gevallen van moderne slavernij te rapporteren. In September 2020 werd deze eis aangevuld met meer maatregelen waaronder een nieuwe digitale dienst waar de verklaringen van bedrijven gepubliceerd zullen worden.

Meer wetgeving is verwacht in de nabije toekomst, ook na aanmoediging van de Verenigde Naties. Voorbeelden zijn:

  • In 2021 heeft de Europese Commissie het plan om een nieuwe wet te introduceren die Human Rights Due Diligence verplicht maakt voor Europese bedrijven.
  • De Duitse overheid heeft recentelijk een voorstel gedaan voor een Due Diligence Act die grote bedrijven verplicht om Human Rights Due Diligence checks te doen.

Hieruit blijkt dat er sprake is van een trend waarbij toenemende eisen gesteld (gaan) worden aan bedrijven om inzicht hebben in hoe mensenrechten beschermd worden in hun keten van leveranciers en dat gecheckt dient te worden dat er geen overtredingen plaats vinden. Dit is best een complex proces, dus hoe kunnen bedrijven zorgen dat ze hier aan voldoen?

Hoe Nexis Solutions kan helpen

Deze risico’s zouden op dezelfde manier aangepakt moeten worden als risico’s op omkoping en corruptie: met een kloppend en kwalitatief-hoog compliance programma. Dit programma moet opgezet en geleid worden door ervaren compliance professionals die ervoor moeten zorgen dat leveranciers en andere derde partijen goed weten welke ethische en juridische verwachtingen er zijn en dat deze de basis zijn voor een succesvolle en betrouwbare samenwerking. Zoals Apple dit ook  heeft gedaan: zij konden Pegatron direct wijzen op de afspraken die waren gemaakt en dat ze hier zich niet aan hebben gehouden.

Is jouw risk monitoring en due diligence proces al op orde? Nexis Solutions denkt graag met je mee. Wij bieden diverse risk & compliance oplossingen aan. Zoals Nexis Diligence, een krachtige en complete due diligence screening tool. Benieuwd? Vraag een demo aan.

Met LexisNexis profiteer je ook van toegang tot het meest complete aanbod van Nederlandse bronnen door onze unieke samenwerking met de uitgevers van o.a. Het Financieel Dagblad, NRC, de Telegraaf en de Volkskrant. Lees meer

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs