Innovatie voorspellen met patenten data

23 June 2021 11:48

Innovatie voorspellen: grote hoeveelheden octrooiaanvragen tonen de uitdaging en kansen van octrooigegevens

Volgens recente publicaties van wereldwijde octrooibureaus zijn in 2020 wereldwijd miljoenen patenten aangevraagd. Octrooien hebben een hoge voorspellende kracht en worden door datawetenschappers en investeringsmaatschappijen gebruikt om belangrijke taken uit te voeren, zoals portfolio-analyse, onderzoek & ontwikkeling en concurrentieanalyses. Maar het enorme aantal aanvragen van vorig jaar en in het eerste kwartaal van 2021 laat zien hoe moeilijk het voor deze organisaties is om de patentontwikkelingen bij te houden om deze inzichten te genereren.

Hoewel het ontwikkelen van producten door de pandemie bemoeilijkt werd, lijkt het tempo van octrooiaanvragen en -verleningen het afgelopen jaar enorm te zijn toegenomen. Enkele cijfers:

 • In de VS werden meer dan 350.000 patenten toegekend.
 • 275.900 aanvragen voor internationale octrooien werden ingediend via de World Intellectual Property Organization.
 • Er werden meer dan 180.000 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau
 • Alleen al in de eerste helft van 2020 zijn in China meer dan 680.000 octrooiaanvragen ingediend.

Octrooigegevens zijn zeer gewild bij organisaties van alle niveaus vanwege de hoge voorspellende kracht. Dit komt omdat de gemiddelde tijd van patent tot product tussen de 2 en 5 jaar ligt. Octrooigegevens bieden waardevolle inzichten voor bedrijven die:

 • Investeringsbeslissingen willen nemen
 • Bedrijfs- en producttrends voorspellen
 • De strategieën van concurrenten willen begrijpen

Een recent artikel in de Journal of Big Data analyseerde meer dan 13.000 octrooiaanvragen gedurende bijna drie decennia om inzicht te krijgen in de manier waarop big data-analyse van octrooien zich heeft ontwikkeld en de komende jaren zal blijven toenemen. De onderzoekers identificeerden veel voordelen van het toepassen van technologie op octrooigegevens en noemden het "een waardevolle bron voor het begrijpen van de dynamiek en activiteiten van het uitvindingsecosysteem".

Technologie ontcijfert de betekenis van octrooigegevens

Octrooigegevens bieden duidelijk grote kansen voor bedrijven, maar de grote aantallen aanvragen vorig jaar vormen ook een uitdaging. Hoe doorbreek je de ruis van miljoenen patentaanvragen om patronen, trends en voorspellingen te vinden? Het antwoord ligt in het verkrijgen van de best mogelijke data en het gebruik van technologie om zinvolle inzichten te onthullen.

Bedrijven op de markt voor octrooigegevens moeten rekening houden met het volgende:

 1. Geeft de data u wereldwijde dekking? Er zijn meer dan 100 octrooiautoriteiten over de hele wereld, zowel op nationaal als internationaal niveau, dus octrooigegevens zijn verspreid over een groot aantal locaties.
 2. Kunt u met de gegevens trends in de loop van de tijd volgen? Door toegang te hebben tot octrooigegevens over een periode van tien jaar of langer, kunnen trends in innovatie in verschillende sectoren gemakkelijker worden geïdentificeerd. Sommige providers bieden patentgegevens op een bepaald moment, zodat u kunt volgen hoe een product of idee gedurende maanden en jaren is ontwikkeld.
 3. Wat is de bron van de gegevens? De meest gezaghebbende bron zijn octrooibureaus in verschillende jurisdicties, dus octrooigegevens moeten bij voorkeur rechtstreeks bij hen worden verzameld. Naar 100 autoriteiten gaan is erg tijdrovend, terwijl gegevensproviders wereldwijde gegevens kunnen aanbieden die op één plek zijn verzameld.
 4. Worden de gegevens regelmatig bijgewerkt? Patentdatasets moeten zo actueel mogelijk zijn, anders mist de gebruiker de allernieuwste trends.
 5. Zijn de gegevens in een formaat dat tijdrovend gekibbel vermindert? Zoek naar verrijkte octrooigegevens die nuttig kunnen worden vergeleken met en gecombineerd met andere bronnen, zoals berichtgeving, bedrijfsgegevens en juridische gegevens, en die kunnen worden geoptimaliseerd voor technologieën voor gegevensanalyse.

LexisNexis biedt diverse oplossingen op het gebied van Data en Patenten, vraag een gesprek aan via het formulier, we helpen u graag verder.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
 • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
 • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
 • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
 • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs