Kijk uit met bewerken van foto's

28 November 2019 11:07

Bewerken van foto's

We leven in een visuele wereld en consumenten willen aan de hand van een afbeelding het verhaal erbij direct kunnen begrijpen. Een afbeelding vinden en dan aanpassen zodat deze past bij het verhaal dat je wilt vertellen is niet zo moeilijk. Er bestaan echter genoeg voorbeelden die het tegendeel bewijzen.

Om je beste beentje voort te zetten moet je ook denken aan de ethische gevolgen van het bewerken van foto’s. We hebben een paar tips die je kunt gebruiken de volgende keer dat je in een creatieve bui bent.

Basisregel: verander het verhaal niet

Wanneer je een afbeelding bewerkt stel jezelf dan de vraag: wat vertelt deze afbeelding? Vertelt de afbeelding na het bewerken een ander verhaal? Als het antwoord ja is, doe het dan niet!

Jouw acties kunnen grote gevolgen hebben. Voorbeelden van fouten bij het bewerken van afbeeldingen hebben bijna altijd te maken met het feit dat door het bewerken het idee of de boodschap achter de afbeelding ook is aangepast. Misschien denk jij wel dat je de afbeelding beter maakt maar anderen zien het misschien als manipulatie of als een aanval op authenticiteit. Het is beter om een afbeelding zo natuurlijk mogelijk te houden en zo de complete waarheid te vertellen in plaats van de waarheid die jij wenst.

Je bent beter dan dat. Echt waar.

Of je nu een fotojournalist bent die een belangrijk verhaal vertelt of een simpele werknemer die een afbeelding plaatst van een werkoverleg, er zijn regels met betrekking tot het bewerken van afbeeldingen.

Elke professional heeft een ethische verantwoordelijkheid aan de industrie als geheel en aan zijn organisatie specifiek om de waarheid te vertellen. De keuze om dat niet te doen beschadigt de geloofwaardigheid van de persoon, de organisatie en – in sommige gevallen – de gehele industrie. Echt, het eenmalig onjuist bewerken van een afbeelding kan vergaande en langdurige negatieve consequenties hebben.

Wat vinden anderen (vaak jouw klanten) ervan?

Jouw ultieme doel is het bouwen aan vertrouwen tussen jouw bedrijf en jouw klanten. Zonder vertrouwen is er geen reden om jouw verhaal te vertellen – want niemand zal het geloven! Het is daarom van groot belang dat jouw klanten geloven wat je zegt en het serieus nemen. Jouw creatieve fouten in photoshop zullen aan het licht komen en dat is wat mensen onthouden. Het zorgt ervoor dat jij en je organisatie als minder betrouwbaar worden gezien en zal ook de mening van mogelijk nieuwe klanten beïnvloeden.

Leer van de fouten van anderen – bekende misstappen

Van hilarische fouten tot beledigende oneerlijkheid, er zijn talloze voorbeelden waar je van kunt leren. Check bijvoorbeeld eens deze:

1. Diversity Is the New Company Buzz Word, But the Tech Industry Completely Missed The Point.

2. Politics are Really Only Fun When Everyone Else Agrees with You ... Right? See How Far This Photojournalist Was Willing to Go to Get His Political Agenda Across.

3. Who Approved This Photo of a Three-Legged Beauty?

Mocht het toch fout gaan en er verschijnt negatieve berichtgeving over jouw merk of product in de media, weet je dit dan op tijd? Met een media monitoring tool zoals Newsdesk kun je dag en nacht in de gaten houden wat er wordt gezegd.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs