Lancering Nexis Data Lab

18 May 2021 15:13

LexisNexis introduceert Nexis Data Lab voor het Hoger Onderwijs

Een volgende generatie onderzoekstool die het hoger onderwijs de macht geeft over hun onderzoek en ze toegang geeft tot een ongeëvenaarde content-collectie

In maart 2021 was de feestelijke lancering van LexisNexis Data Lab in de Verenigde Staten. Vanaf vandaag is Nexis® Data Lab ook in Nederland beschikbaar. Dé oplossing voor de uitdagingen van universiteiten en hogescholen met betrekking tot data mining en data analyse.

Met meer dan 2.5 triljoen bytes aan data die we elke dag met elkaar genereren, zijn big data mining en – analyse big business geworden. Maar het brengt ook grote uitdagingen met zich mee voor academisch onderzoek, waaronder betrouwbaar zoeken en het veilig bewaren en delen van informatie.

In enkele minuten duizenden documenten analyseren

Nexis Data Lab is een data mining & - analyse oplossing die studenten en academische onderzoekers de mogelijkheid geeft te zoeken in het bekende Nexis nieuwsarchief. Nexis Data lab stroomlijnt de analytische ervaring en vermindert de tijd en complexiteit die komt kijken bij het bijhouden van een dataset – door de data sneller in een analytische omgeving te krijgen. Gebruikers kunnen in enkele minuten duizenden documenten zoeken, verfijnen, analyseren en visualiseren. En dat allemaal in een veilige Jupyter notebook omgeving. Traditionele API oplossingen hebben vaak dagen of weken nodig om de resultaten te genereren van big data onderzoek – tijd die onderzoekers vaak niet hebben.

“Onze academische klanten vertelden ons dat ze studenten en professoren de mogelijkheid wilden geven om snel big data te genereren in een gecontroleerde omgeving. Dat is precies wat Nexis Data Lab levert,” zegt Todd Larsen, bestuurder van Nexis Solutions. “Met Nexis Data Lab voor het Hoger Onderwijs leveren we een systeem dat volledige geadministreerd is aan onze kant en een zeer simpele maar ook krachtige werkomgeving biedt. Met een paar keer klikken krijgen gebruikers toegang tot data die ze kunnen analyseren om zo de antwoorden te krijgen voor hun specifieke vragen – tegelijkertijd ontdekken ze ook trends die ze via andere meer traditionele methodes wellicht nooit hadden gevonden.”

Anders dan andere big data oplossingen is Nexis Data Lab ontworpen voor zowel junior als meer ervaren onderzoekers. Met de open-sourced en voorverpakte door LexisNexis ontwikkelde Python libraries hoeven gebruikers niet eens meer eigen codes te downloaden of te installeren. Ervaren gebruikers kunnen de code aanpassen of zelfs eigen code toevoegen.

Kant-en-klare oplossing

Volgens Manon van der Velde, vice president of product bij Nexis Solutions, zal de gestroomlijnde ervaring van Nexis Data Lab een enorme verbetering bieden in de interactie tussen bibliothecarissen en professoren – vaak de bewakers voor toegang tot een big data verzameling – en studenten en onderzoekers die antwoorden zoeken.

“Deze end-to-end kant-en-klare oplossing is zeer intuïtief in het gebruik en zorgt voor tijdbesparing waardoor bibliothecarissen en professoren een grotere rol kunnen spelen op het gebied van strategie en advies aan hun studenten. En ze krijgen meer tijd in hun eigen schema voor eigen onderzoek,” legt van der Velde uit.

De komende maanden zullen meer functionaliteiten toegevoegd worden aan Nexis Data Lab, waaronder nog meer content, meer capaciteit in de Jupyter notebook omgeving en verbeterde opties m.b.t. visualisatie.

Exclusieve informatie uit Nederlandse kranten

Met Nexis Data Lab krijgt u toegang tot  een zeer uitgebreid aanbod van internationale bronnen. Daarnaast LexisNexis in Nederland licentiehouder voor de titels van de twee grootste media-uitgevers: DPG Media en Mediahuis Nederland. Als gevolg hiervan hebben gebruikers toegang tot het aanbod van landelijke en regionale kranten en huis-aan-huis bladen van deze twee partijen. Denk dan aan titels als het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en De Telegraaf. Maar ook meer lokale titels als het Brabants Dagblad. Dat geldt ook voor artikelen achter de paywall.

Meer over Nexis Data Lab

Voor meer informatie over Nexis Data Lab bezoekt u https://www.lexisnexis.nl/research/nexis-data-lab

Over LexisNexis Legal & Professional
LexisNexis Legal & Professional® is een wereldwijde toonaangevende leverancier van juridische en bedrijfsinformatie die klanten helpt om meer productief te zijn en betere beslissingen te nemen. Als een digitale pionier was LexisNexis de eerst om juridische en zakelijke informatie online aan te bieden via Lexis® en Nexis® diensten. LexisNexis Legal & Professional heeft klanten in meer dan 160 landen en 10.400 werknemers wereldwijd.

Over LexisNexis
Nexis Solutions is onderdeel van LexisNexis® en RELX en verbindt klanten aan mark leidende data via een flexibel aanbod van oplossingen waaronder ons Nexis® research platform. Door snelle toegang tot verrijkte data via intelligente technologie geeft Nexis Solutions professionals van onder meer de media- en marketingindustrie, de zakelijke en educatieve sector en bij overheden om nieuwe inzichten te verzamelen waarmee ze met vertrouwen beslissingen kunnen nemen.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs