LexisNexis monitort de verkiezingen

08 March 2021 15:04

Je kunt er nu echt niet meer om heen: de Tweede Kamerverkiezingen komen er aan! De hoeveelheid berichten in de online media neemt toe. Een mediamonitoring tool kan helpen om meer overzicht en nieuwe inzichten te krijgen. Speciaal voor deze verkiezingen hebben we met Nexis Newsdesk een aantal grafieken gemaakt die samenvatten wat er zoal gebeurt in de media rondom de verkiezingen.

Toelichting: de hieronder getoonde grafieken zijn statisch en een momentopname. Om de interactieve grafieken met realtime informatie te bekijken klik je hier.

In de grafieken zijn alleen berichten afkomstig van online bronnen meegenomen (geen social media).

Berichtgeving per onderwerp: toeslagenaffaire, het klimaat en Europa

Over welke onderwerpen ging het de laatste maanden? Het is niet verrassend dat de toeslagenaffaire veelvuldig aan bod kwam. Met name tussen eind december en half januari (paarse kleur) was dit onderwerp prominent aanwezig in de berichtgeving. Dat had natuurlijk te maken met het val van het kabinet.

Wat verder opvalt: er is meer ruimte voor het onderwerp klimaat (donker groen) in de afgelopen weken (niet verwonderlijk, voor veel partijen is dit een belangrijk onderdeel van hun campagne), het onderwerp Europa (licht groen) lijkt minder aandacht te krijgen.

Verkiezingen: onderwerpen in het nieuws

Berichtgeving per partij

Wat was de aanleiding voor het grote aantal berichten in de week van 7 december over het CDA? Dat is wat je je kunt afvragen n.a.v. de volgende grafiek. Na nader onderzoek in onze database blijkt dat in die week de aankondiging kwam dat Wopke Hoekstra de nieuwe CDA lijsttrekker wordt nadat eerder Hugo de Jonge aan had gegeven hier toch vanaf te zien.

Midden januari stapte Lodewijk Asscher op als lijsttrekker voor de PVDA, dat is de verklaring voor de piek (rood) die we in de grafiek terug zien.

Berichtgeving per partij

Berichten over de lijsttrekkers

We zoomen nog iets verder in. In deze grafiek kijken we naar berichtgeving over de lijsttrekkers van de partijen met de meeste zetels tijdens de laatste verkiezingen.

Hoe ziet het met de piek voor Thierry Baudet (roze) eind november/begin december 2020 bijvoorbeeld? Op dat moment verschenen er veel berichten over het “bindend referendum" voor leden van de FVD met de vraag "wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?". Inmiddels weten we natuurlijk hoe dit is afgelopen!

De berichtgeving over Lilianne Ploumen (rood) bleef aanvankelijk nog een beetje achter, maar we zien dat ze inmiddels op gelijke sterkte is gekomen met de andere lijsttrekkers.

Berichtgeving per lijsttrekker

Bekijk deze grafieken voor jouw merk, product of bedrijf!


Met Nexis Newsdesk heb je een enorm aantal mogelijkheden om inzichtelijk te maken wie er wat en wanneer schrijft over jouw organisatie. In offline en online media. De voorbeelden die we hier laten zien zijn slechts het puntje van de ijsberg. Zo kun je ook inzicht krijgen in het sentiment van de berichtgeving, de journalisten die het meeste over jouw organisatie schrijven en of er regionale verschillen zijn in de hoeveelheid berichten.

Bekijk hier de realtime grafieken over de verkiezingen

Benieuwd naar de mogelijkheden van Newsdesk? Vraag een demo aan via het formulier.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs