Media monitoring olympische spelen

27 July 2020 08:02

Op naar het goud: ontdek met media monitoring de impact van COVID-19 op de Olympische Spelen

$1.95 miljard. Dat is de inschatting van het World Advertising Research Center (WARC) over de wereldwijde uitgave aan de Olympische Spelen door sponsoren. In het Global Advertising Trends report on sports sponsorship investments, voorspelt WARC dat nog eens $3.33 miljard geïnvesteerd zou zijn gaan worden door lokale Japanse sponsoren.
Het is daarom niet verwonderlijk dat toen bekend werd dat de Olympische spelen van 2020 uitgesteld werden naar 2021, de aandacht van de wereldwijde media direct uit ging naar de economische gevolgen hiervan. In de weken na de aankondiging op 24 maart stonden de media er vol van. Met onze media-monitoring tool Newsdesk kunnen wij goed laten zien dat tussen 1 en 31 maart 22% van deze verhalen positief waren en bijna 12 procent had juist een negatieve toon.

Sentiment Olympische Spelen 1 tot 31 maart

Positiviteit op het podium

Sinds enkele weken komt de sportwereld beetje bij beetje weer tot leven. In verschillende landen gaan sportvelden open, mag er weer gevoetbald worden en kan er samen getraind worden. Dit zien we terug in onze media-analyse. Met een coronavirus + Olympische spelen zoekopdracht in Newsdesk komen we uit bij deze positieve profielen van aan sport gerelateerde personen, vooral in de internationale media. Zoals:

  • De Pakistaanse boxer Zaigham Maseel, die een medaille won tijdens de Hiroshima Asian Games in 1994, deelt zijn mening over de ontwikkeling van zijn sport. (The News International)
  • In Japan zijn alle ogen gericht op Kiyuna Ryō, op zijn schouders rust de hoop van zijn land op een gouden medaille in karate. (Nippon)
  • Hockey ster Kayla Whitelock werd uitverkoren voor een ‘Member of the New Zealand Order of Merit’, net op tijd voor haar vijfde deelname aan de Olympische Spelen. (New Zealand Herald)
  • En uit de VS komt het verhaal over Mohamed Samy, die aan de Indiana University traint voor het zwemteam van zijn geboorteland Egypte—zonder water. (Indiana Daily Student)

De merken van de Olympische Spelen

Interessant om te zien is dat de impact van media berichtgeving over merken positief blijft. Tussen 1 maart en 30 april verschenen er internationaal bijna 700 verhalen, in print en online, over Olympische sponsoren zoals Alibaba, Coca-Cola en Procter & Gamble. Bijna 38 procent van deze artikelen was positief ingestoken, dat is bijna 15% meer dan de algemene berichtgeving over de Olympische Spelen. Wat zou hiervoor de reden kunnen zijn?

Olympische merken sentiment

Kijken naar de krantenkoppen geeft een antwoord. Veel sponsoren kozen ervoor om, in plaats van negatief of teleurgesteld te zijn, zich te focussen op berichten met hoopvolle teksten en een nadruk op saamhorigheid. Visa is hier een voorbeeld van. Dit merk is goed voor bijna 16% van de share of voice tussen 22 maart en 4 april. Coca-Cola staat op een tweede plek. Sponsoren Olympische Spelen

We zien een piek op 30 maart toen Visa aankondigde zich nog steeds te willen verbinden aan de Olympische Spelen en de atleten. Het bedrijf gaf ook aan door te gaan met het sponsoren, of de atleten er nu wel of niet ook in 2021 bij zouden zijn. Visa lanceerde een digitale marketing campagne “Do Your Part like an Olympian” met diverse merk ambassadeurs zoals de Britse skateboarder Sky Brown en BMX freestyler Kenneth Tencio uit Costa Rica.

Merken en Olympische spelen

Het uitstel van de Olympische Spelen heeft dan wel gezorgd voor een verandering in de marketing campagne van Visa, het merk blijft pieken laten zien in positieve berichtgeving.

Hoe is de berichtgeving over uw merk? Weet u wat de impact is van negatieve of positieve berichtgeving in de media? Wij vertellen u er graag meer over: vraag een demo aan van onze media-monitoring tool Newsdesk.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs