Meer prestatiestatistieken die ertoe doen

24 May 2022 14:45

Om het succes van een communicatiedoelstelling te volgen, is het belangrijk om statistieken bij te houden. Kijk bijvoorbeeld naar vermeldingen van jouw organisatie in de media. Vergeet daarbij dat je niet alleen naar traditionele media moet kijken maar ook naar sociale media, blogs, websites, online forums en meer.

We noemen dit proces media-intelligentie – een combinatie van technologie en menselijk oordeel. Immers: techniek helpt om alle informatie te verzamelen, maar een mens is tot echt nodig om de informatie te bekijken en hier conclusies uit te trekken.

Dit is het tweede blog waarin we kijken naar unieke statistieken die elke PR & Communicatie professional zou moeten bijhouden en delen in de organisatie. In deel één bespraken we o.a. het belang van statistieken over zichtbaarheid, sentiment en beïnvloeders. Lees snel verder om de overige statistieken te ontdekken.

Concurrentie- en branchebenchmarks

Weinig dingen zijn belangrijker voor een bedrijf dan het inzicht hebben in en vergelijken met de concurrentie. De beste manier om dit te doen is door middel van uitgebreide en doorlopende merkbenchmarkanalyses.

Onderdeel van deze analyse zijn eigenlijk de stappen die we in deel 1 van deze blogserie hebben besproken: je kunt kijken naar het volume van de berichtgeving van de concurrent, het sentiment van die berichten en de penetratie van de belangrijkste berichten. Gelukkig maakt Nexis Newsdesk™ deze taak relatief eenvoudig en biedt het geautomatiseerde visualisaties van alles: van pieken in de berichtgeving tot topverhalen en het sentiment. Je kunt ook zoekopdrachten maken voor elk van jouw concurrenten en deze opslaan en verwerken in een grafiek zodat je in één oogopslag de meest opvallende verschillen ziet.

Merkgezondheid

Het beoordelen van de gezondheid van de communicatiestrategie van jouw merk begint met het identificeren van de belangrijkste prestatie-indicatoren. Dit vereist het stellen van vragen. Hoe moet jouw merk kanaal voor kanaal presteren? Welke mediakanalen zijn het belangrijkst voor jouw belangrijkste doelgroep? Wat moet het bereik zijn in vergelijking met de concurrenten?

Zodra deze vragen zijn beantwoord, gebruik je een media-intelligentie of media monitoring oplossing om het succes van elk doel op korte en lange termijn te volgen. De voortdurende beoordeling van de zichtbaarheid, het sentiment, de prestaties van de belangrijkste berichten en meer is van cruciaal belang om te begrijpen wat werkt ... en wat niet. Beide zijn even waardevol om de strategie in de toekomst te verbeteren.

Social Media Engagement Rate en Sentiment

Het meten van de social media engagement, dat wil zeggen het aantal acties (zoals likes, comments of retweets) versus het totale potentiële publieksbereik, is een industriestandaard om bij te houden hoe jouw communicatie worden ontvangen via sociale media. Maar ga nog een stapje verder en analyseer ook het sentiment van de sociale media-discussies die van invloed zijn op jouw organisatie.

Door het sentiment op sociale media te meten, kijk je verder dan jouw kerndoelgroep en volg je de perceptie van jouw merk in het bredere landschap van alle grote sociale netwerken. Ook hierbij kan Newsdesk helpen door je de mogelijkheid te geven om te zoeken op social media naar de naam van een bedrijf of een specifiek onderwerp.

Impact op SEO en webverkeer

In een perfecte wereld zou alle berichtgeving in de media de zoekwoorden en backlinks van jouw organisatie of merk bevatten. In de echte wereld is het belangrijker om langetermijn trends te volgen en te analyseren hoe media-aandacht het bezoek aan jouw website beïnvloedt. Welke zoekwoorden lijken het meeste organische zoekverkeer te genereren? Zie je een piek in de dagen en weken na berichtgeving in de media? Dit zijn allemaal krachtige indicatoren van hoeveel impact een mediaplaatsing of social media-bericht heeft op consumenten.

Heb je hulp nodig bij het bijhouden van de statistieken die we in dit blog en het vorige hebben behandeld? De Nexis® Media Intelligence-oplossingen zijn gebouwd om het volgen en kwantificeren van media-inspanningen eenvoudiger dan ooit te maken. Vul het formulier in en we vertellen je er graag meer over.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs