Hoewel nepnieuws al heel lang bestaat, is het vooral in de laatste 5 jaar dat de term constant wordt gebruikt. Medio 2016 ontdekte een analist van Buzzfeed dat de belangrijkste nepnieuws-verhalen over de Amerikaanse presidentiële campagne meer aandacht kregen op Facebook kregen dan de berichten van de ‘echte’ media.
Dit probleem bestaat nog steeds. Daarom blijft het belangrijk dat je nepnieuws snel kunt herkennen. In dit blog behandelen we vier tips om ervoor te zorgen dat jouw berichten betrouwbaar zijn en hoe Nexis je daarbij kan helpen.
Ken je bronnen
Eén van de pijlers van de journalistiek is eerlijkheid en onpartijdigheid. Als een nieuwsbron schaamteloos een mening geeft in een kop of openingsparagraaf, dan is er een kans dat het geen betrouwbare bron is. Uitzonderingen zijn opiniestukken maar deze zullen in de meeste gevallen een disclaimer bevatten waarin staat dat het stuk meningen van de schrijver bevat.
Daarnaast zijn er verschillende websites die satirisch nieuws publiceren, zoals The Onion of in Nederland De Speld, waar de inhoud niet als feit moet worden beschouwd. The Onion, bijvoorbeeld, identificeert zichzelf als brenger van satirisch nieuws dat echte en fictieve gebeurtenissen omvat en parodieert de toon en het formaat van 'serieuze' media. Als je twijfelt, kijk dan op de pagina 'Over ons' op de website om te zien hoe een organisatie zichzelf beschrijft.
In Nexis, onze online oplossing waarmee je onderzoek kunt doen in grote hoeveelheden bronnen, kun je altijd klikken op een artikel om meer te weten te komen over de bron.
Wanneer is dit gepubliceerd?
Nepnieuws websites linken vaak naar echte nieuwssites om hun beweringen te rechtvaardigen, maar deze pagina's kunnen van maanden of zelfs jaren geleden zijn, waardoor de context van de huidige situatie volledig verloren gaat. Houd er rekening mee dat alleen omdat een legitieme nieuwsbron in het artikel wordt geciteerd, dit niet betekent dat het artikel zelf legitiem is.
Lees niet alleen de kop
Zelfs nieuwsorganisaties gebruiken pakkende of opvallende koppen voor meer clicks. Krantenkoppen zijn nooit bedoeld om het hele verhaal te vertellen. Om te weten of de kop een weerspiegeling van de waarheid is of niet, moet je er toch echt op klikken en het hele artikel lezen.
Nepnieuws websites verzinnen vaak nepgegevens en citaten om hun beweringen te staven, ofwel door "feiten" toe te kennen aan een niet-bestaande organisatie of deze gewoon helemaal niet toe te schrijven aan een bron. Echte journalisten vermelden altijd hun bronnen.
Dubbelcheck de informatie
Misschien is één van de gemakkelijkste manieren om te zien of iets nepnieuws is of niet, gewoon een andere bekende bron zoeken die je vertrouwt en die iets over hetzelfde onderwerp heeft geschreven. Als een artikel iets als baanbrekend beschrijft, maar je ziet hetzelfde onderwerp niet terug op een andere vertrouwde nieuwsbronnen, dan is het waarschijnlijk niet echt.
In de database van Nexis staat alleen gelicenseerde content, zodat je zeker weet dat de informatie is gepubliceerd door betrouwbare uitgevers. Benieuwd naar hoe het werkt? Vul dan het formulier in.