Ons verslag van het Risk Congress in Brussel: Vertrouwen, transparantie en technologie

28 November 2019 11:03

Het was een mix van oud en nieuw. De lobby van het Le Plaza Hotel in Brussel is versierd met weelderige kandelaars en vorstelijke portretten, met in het midden een indrukwekkende marmeren trap. In de aangrenzende conferentiezaal spraken compliance officers uit heel Europa over hoe de nieuwste technologieën hen kunnen helpen om de steeds groter wordende bedrijfsrisico's te hanteren. De experts waren het erover eens dat de meest veelbelovende technologieën gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, blockchain en biometrische gegevens.

Vertrouwen, transparantie en technologie
Het Risk Congress draaide om de vraag hoe technologie bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren kan helpen om de risico's van externe partijen zoveel mogelijk te beperken. Mark Dunn, Director bij Nexis Solutions, zette de toon door uit te leggen hoe deze risico's de afgelopen twintig jaar zijn veranderd en toegenomen. 'Twintig jaar geleden waren drugssmokkel en de hieraan gekoppelde witwaspraktijken het grootste risico binnen de bankensector, afgezien van fraude,' vertelde hij. 'Sindsdien zijn de risico's binnen de financiële sector en bij bedrijven in het algemeen alleen maar toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan reputatieschade, en financiële, strategische en juridische risico's,' voegde hij hieraan toe. 'Bedrijven moeten deze dynamische risico's vermijden en tegelijkertijd voldoen aan ethische richtlijnen, compliance-normen en groeiverwachtingen – en dat blijft een behoorlijke uitdaging.'

Dunn ging verder, 'Technologische innovaties op het gebied van zoekopdrachten, contentstromen en -analyses zijn cruciaal voor bedrijven die hun doelstellingen willen realiseren en vormen de basis van efficiënte risicomanagement- en compliance-processen. Doorbraken in kunstmatige intelligentie en big data-analyses leveren inmiddels al voordelen op als het gaat om kosten- en procesefficiëntie, en ook bij externe KYC-repositories. Daarnaast zien de voorlopige ontwikkelingen op het gebied van procesautomatisering binnen KYC-robotica er ook veelbelovend uit.'

Gedurende de dag presenteerden experts de nieuwste technologieën die compliance officers kunnen inzetten om de toenemende risico's het hoofd te bieden.

Drie technologieën die u moet kennen
Tijdens verschillende discussies bleek dat steeds meer bedrijven kunstmatige intelligentie (KI) gebruiken om hun risico's te beperken en nieuwe strategische mogelijkheden te ontdekken. Zo legde een toonaangevende financiële instelling uit hoe ze robotica gebruiken om controles uit te voeren vóórdat ze een product aanbieden. Zij experimenteren momenteel met KI in hun Know Your Customer-controles en overwegen om KI ook te introduceren in hun klantenonderzoeksprocedures.

Er werd ook gesproken over blockchain. Alhoewel deze technologie voornamelijk bekend is geworden door cryptovaluta zoals BitCoin, wordt blockchain steeds vaker toegepast door bedrijven die informatie op een veilige en controleerbare manier willen versturen en uitwisselen. Dunn merkte op, 'Alhoewel deze technologie voornamelijk bekend is geworden door cryptovaluta zoals BitCoin, wordt blockchain steeds vaker toegepast door bedrijven die informatie op een veilige en controleerbare manier willen versturen en uitwisselen.  Compliance met deze technologie biedt grote voordelen bij de betrouwbare en zorgvuldige verwerking van documenten of het bijhouden van nieuwe wet- en regelgeving.'

De middagsessie werd geleid door Marc Strackx, die eerder voor de Belgische overheid en bij de compliance-afdeling van een bank heeft gewerkt. Hij zei dat biometrische gegevens banken kunnen helpen om witwaspraktijken effectiever te bestrijden door hen de mogelijkheid te bieden om te controleren of een klant daadwerkelijk is wie hij beweert te zijn. 'Met miljoenen transacties moeten we zeker weten dat de transactie door de juiste persoon wordt uitgevoerd,' legde hij uit. 'Een keycard of wachtwoord kan worden gestolen, overgedragen, gekopieerd of verloren gaan, maar je biometrische identiteit kun je niet veranderen.' Hij vertelde verder dat biometrische gegevens ook gebruikt kunnen worden om gegevensdiefstal, hacking, identiteitsdiefstal en -fraude te voorkomen.

Het verhaal van een omwenteling
Een vertegenwoordiger van de internationale brouwerijketen AB InBev legde uit hoe technologie centraal stond bij de enorme omslag in de compliance- en due diligence-processen die het bedrijf sinds 2012 heeft doorgevoerd. Matthias Eisenbarth, Head of Anti-Trust and Competition Law in Europe, vertelde dat het bedrijf videoberichten gebruikt om zijn 200.000 medewerkers wereldwijd op de hoogte te houden van het compliancebeleid. Daarnaast heeft AB InBev een webportal opgericht waar medewerkers direct vragen kunnen stellen aan het complianceteam.

Het bedrijf heeft ook een datavisualisatietool ontwikkeld die het complianceteam kan gebruiken om een algemene risico-evaluatie uit te voeren van de verzoeken van medewerkers wereldwijd. Deze tool houdt rekening met de risicosituatie in verschillende markten – zo zou een kleine kwestie alsnog een waarschuwing kunnen genereren als het transacties in Rusland betreft. Machine learning (ML) wordt gebruikt om afwijkend gedrag in de onkostenclaims van medewerkers op te sporen. Medewerkers moeten al hun onkosten registreren in een systeem vóórdat de vergoeding wordt uitbetaald. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd met ML-technologie die ongebruikelijke of afwijkende transacties signaleert.

Technologie werd ooit gezien als de toekomst van risico en compliance, maar deze conferentie laat zien dat technologie nu al onmisbaar is voor goed risicomanagement.

Vervolgstappen:
1. Ontdek hoe LexisNexis uw risicoanalyses kan verbeteren met Entity Insight; een platform met een datavisualisatie-dashboard, geautomatiseerde alerts en RSS-feeds.
2. Ontdek wat de CORE van Nexis® Data as a Service precies is.
3. Deel deze blogpost met uw collega's en op LinkedIn om de discussie te blijven voeden.

Neem contact met ons op
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456
Meer weten over LexisNexis?
  • Wilt u persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in!
  • Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
  • Volg ons op Facebook, LinkedIn of Twitter
  • Ga naar Kennisbank voor interessante artikelen, whitepapers en blogs